pascani

A venit iarna la mijlocul lui octombrie. Cinci judeţe din ţară au fost sub cod galben de ninsoare până luni dimineaţă, la ora 07.00. Atenţionarea a fost valabilă pentru zonele montane din Harghita, Covasna, Vrancea, Bacău și Neamț. Primii fulgi au căzut încă de ieri în Moldova, spre surprinderea şoferilor ca nu s-au pregătit cum trebuia de drum.

După mai multe ore de ploaie şi lapoviţă, în Paşcani a început să ningă.

 

„Nu ne-am aşteptat să ningă aşa de repede. Am zis că mai este de strâns, de recoltat varza. A nins mărunt. Acum, mai pe seară, a nins cu fulgi mai mari. Acum văd că a stat”, a spus un localnic.

Şoferii au fost şi ei luaţi prin surprindere. Mulţi nu au apucat să îşi schimbe anvelopele.

„E destul de surprinzător. Nu mă aşteptam să ningă şi nu ne-am pregătit de nici un fel”, a spus un șofer.

 

„După o săptămână de ploaie, a început şi ninsoarea. Şi pe mine m-a luat şi cu răceală şi cu ninsoare. Deja o stradă la Moţca a fost închisă pentru 2-3 ore, eu mi am schimbat deja cauciucurile. E dezastru”, a adăugat un alt șofer.

„Utilajul nostru este pregătit. Avem un stoc de 30 de tone de sare şi nisip. Avem pregătit un unimog cu sărăriţă, două rabe, două tractoare cu remorcă”, a precizat purtătorul de cuvânt al primăriei Pașcani, Cristian Menegon.

A nins şi în alte zone din ţără. În Câmpulung, Vatra Dornei şi Târgu Neamţ grădinile şi curţile oamenilor au fost acoperite de zăpadă, iar în Munţii Ceahlău mai multe trasee au fost închise. La peste 1.600 de metri, stratul de zăpadă depăşeşte deja un metru.

 

sura: digi24.ro