filtre ansvsa

Filtre la toate intrările în București, vineri dimineață. Polițiștii și inspectorii sanitari controlează toate transporturile de alimente și animale vii, după alerta de pesta porcină din apropierea granițelor României.

 

Poliţia Rutieră, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice (DICE) şi inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au instituit, vineri dimineaţă, filtre la intrările în Capitală şi verifică transporturile de alimente şi de animale vii, arată Poliţia Română.

La intrările în Capitală au fost instituite 11 filtre rutiere, iar poliţitştii opresc, pentru verificări, în special autovehiculele care transportă alimente sau animale vii.

Inspectorii ANSVSA verifică apoi documentele de provenienţă ale mărfii şi dacă ar putea exista pericole pentru populaţie.

 

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Ioan Tudorache, a convocat, marţi, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU), fiind adoptate măsuri urgente pentru prevenirea apariţiei pestei porcine africane în România.

Apariţia unor cazuri de pestă porcină africană ar conduce la un dezastru economic pentru crescătorii, producătorii si procesatorii de carne de porc, motiv pentru care autoritătile statului trebuie să întreprindă toate demersurile privind întărirea controalelor la frontieră pentru a evita introducerea virusului în România, arată Asociaţia Română a Cărnii (ARC).

Avertizarea asociaţiei vine în contextul în care Republica Moldova a notificat apariţia pestei porcine africane în gospodăriile populaţiei aflate în nordul raionului Donduşeni la mai puţin de 70 de kilometri de frontieră cu România.