poluare ploiesti masuri guvern

Operatorii economici sunt obligați să ia măsuri pentru limitarea cantităților de vapori de benzină emiși în atmosferă în timpul depozitării, încărcării, descărcării și distribuției acestui carburant de la terminale la stațiile de distribuție, precum și în timpul alimentării autovehiculelor la stațiile de benzină. La Ploiești, efectele poluării se văd la tot pasul.

 

Până la 31 decembrie 2018, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniu vor avea obligația instalării echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină şi a echipamentelor de monitorizare a emisiilor. Până cel târziu la data de 31 decembrie 2018, orice staţie de benzină construită înainte de data de 1 ianuarie 2012 sau pentru care s-a acordat un certificat de urbanism, o autorizaţie de construire ori o autorizaţie de funcţionare înainte de această dată, cu o cantitate totală anuală tranzitată mai mare de 3.000 mc/an, trebuie să fie echipată cu sistem de recuperare a vaporilor de benzină etapa a II-a. Adaptarea infrastructurii existente și instalarea echipamentelor de recuperare a vaporilor de benzină atunci când stația este supusă unei renovări majore la sistemul de alimentare conduce la reducerea în mod semnificativ a costurilor”. 

Citește și: Poluare la Ploiești! Cockteil de toluen, etilbenzen și o-xilen

Ploieștiul se regăsește pe harta orașelor în care poluarea a atins cote maxime, deși instituțiile abilitate să monitorizeze nivelul concentrațiilor din atmosferă susțin contrariul. Iar explicația în acest caz este simplă. Monitorizarea se realizează pe durata unui an, iar în această perioadă media poluărilor nu trebuie să depășească o cotă. Ei bine, aici există o problemă. Pentru că organismul uman resimte poluarea nu la sfârșitul anului, ci când aceasta se produce.

 

Ieri după-amiază, la ora 17.00, în mai multe zone ale orașului, cetățenii au reclamat faptul că aerul este irespirabil. Coincidență sau nu, la aceeași oră, concentrația de toluen, potrivit indicatorilor de la stația de monitorizare PH2, a atins un prag inexplicabil: 21,20 unități/mc, iar nivelul de o-xilen era de 41,44 unități/mc. La o astfel de situație, orice instituție care are ca domeniu urmărirea calității aerului ar fi trebuit să se autosesizeze. Nu s-a întâmplat însă nimic, în afară de faptul că ploieșteanul a inhalat porția zilnică de poluare. 

Citește și: Poluarea din Ploiești se vede în mortalitate și bolile populației

Guvernul a dublat și fondurile destinate realizării acțiunilor multianuale pentru Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului și a extins perioada de realizare a Programului. Astfel, din Fondul pentru mediu vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru perioada 2011-2020 (inițial perioada de derulare a programului era 2011-2016), sub formă de finanțare nerambursabilă, în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și ale Administrației Fondului pentru Mediu, aprobate anual.

 

Citește și: Otrava din Ploiești pe care nu o vede nimeni

La Ploiești, stațiile de monitorizare a aerului au fost multă vreme în revizie. Amplasate în mai multe zone ale orașului, acestea trebuie să indice concentrațiile de poluanți din atmosferă. Dar, din păcate, nu toate stațiile sunt funcționale.