dare plata

Doar 4.100 de români au anunţat până acum băncile că vor să renunţe la locuinţă ca să scape de datorii, doarece nu-şi mai pot plăti ratele. Avocaţii spun că după ce judecătorii de la CCR vor decide dacă legea dării în plată încalcă sau nu Constituţia, numărul notificărilor va creşte. Atât oficialii din BNR, cât şi avocaţii celor care vor să dea în plată spun că actul normativ intrat în vigoare acum patru luni are nevoie de îmbunătăţiri. Motivele diferă, însă.

 

800 de mii de români care nu mai pot plăti ratele şi vor să scape de datorii erau anunţaţi drept posibili beneficiari ai dării în plată de iniţiatorii legii. La patru luni de la intrarea în vigoare a actului normativ, numărul notificărilor primite de bănci este departe de această cifră.

Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din Banca Națională a României: „Ultimele informaţii pe care le avem noi erau undeva pe la 4.100 de cereri pentru darea în plată. Dintre acestea au fost câteva sute, nu foarte multe, care au reprezentat condiţii sociale.”

Adrian Cuculis, avocat: „Probabil că cei care au de gând să dea în plată aşteaptă data de 11 octombrie - pronunţarea din partea Curţii Constituţionale - pentru a avea certitudinea că în momentul în care vor apela la legea dării în plată nimeni şi nimic nu va putea să-i repună în situaţia anterioară.”

 

Bancherii au trimis 250 de sesizări la Curtea Constituţională. Oficialul BNR spune că ponderea investitorilor imobiliari care au preferat să își dea în plată proprietățile este mare.

articolul integral pe digi24.ro