agricol

Vedem că tinerii, copiii, sunt tot mai puţin interesaţi de şcoală, sau tot mai tentaţi să renunţe la ea. Nu vor să mai citească, şi mulţi nici spre activităţi practice nu îşi îndreaptă atenţia.

 

Realitatea ne dovedeşte şi că elevii români nu sunt interesaţi nici de agricultură, deşi potenţial este destul. Tot mai multe licee cu profil agricol din ţară îşi completează cu greu clasele, iar altele nici măcar nu mai au clasa a noua. Tinerii din mediul rural fie renunţă de tot la şcoală după clasa a opta, fie se orientează spre alte domenii ce le par uşoare.

În urmă cu 20 de ani, specializările mecanic agricol şi agricultură atrăgeau sute de elevi din Cudalbi şi localităţile învecinate, la Liceul Agricol. Acum, din ce în ce mai puţini copii vin la acest liceu. Doar în ultimii cinci ani, numărul lor a scăzut cu aproape 200.

Anul acesta la profilul agricultură, unitatea şcolară nu are nicio clasă de a noua. Din lipsă de elevi, s-a decis ca această clasă să se înfiinţeze o dată la doi ani.

 

Irina Ionescu, director Liceul Tehnologic Cudalbi: „Elevii sunt atraşi în mod special de meserii care nu necesită atâta muncă, cum este cea din agricultură”.

O altă cauză a scăderii numărului de elevi este şi lipsa locurilor de muncă în acest domeniu.

Vasile Palade, maistru instructor: „Locuri de muncă sunt foarte puţine. Au apărut utilaje performante. La o secţie erau 80, 90, de tractorişti, mecanici agricoli. Acum o asociaţie de 1000 de hectare are 2, 3, 4 mecanizatori”

 

Aceeaşi situaţie se întâlneşte şi la liceul din comuna Corod.

Mariana Masgras, profesor: „La liceu sunt 10. Numărul minim de formare a unei clase este 28 de elevi.”

Mioara Enache, inspector şcolar general: „În situaţia în care nu se fac aceste clase, rămân elevi. Chiar dacă sunt puţini sunt repartizaţi la un alt profil”.

 

'Dacă liceele cu profil agricol duc lipsă de elevi, facultăţile în domeniu sunt la mare căutare.

Ciprian Vlad, seretar în comisia de admitere la UDJ Galaţi: „Cea mai căutată specializare în cadrul Facultăţii de Inginerie şi Agronomie din Brăila este specializarea de agronomie unde deja s-au ocupat locurile”

Toate cele 37 de locuri la buget, dar şi locurile la taxă au fost ocupate din prima sesiune de admitere.

sursa: digi24.ro