politic deputat sau senator

Locurile de parlamentar au fost scoase la vânzare de partide. Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) le cere candidaţilor la alegerile generale să aducă pentru campanie 63.000 de lei. Altfel, nu se vor regăsi pe listele formaţiunii. Liberalii n-au stabilit încă preţul unui loc de deputat sau senator. Nici social-democraţii. De asemenea, cei din PMP jură că nu vor condiţiona participarea la alegeri de cotizaţiile aspiranţilor.

 

La o şedinţă la mare, actualii deputaţi şi senatori ALDE au emis o directivă: ca să participe la alegeri, fiecare organizaţie trebuie să plătească 10 salarii minime, adică 10.500 de lei, iar fiecare candidat, 60 de salarii minime, adică 63.000de lei. Este plafonul maxim permis de lege.

„Nu e obligatoriu să vină cu o contribuţie financiară, dar nici nu este obligatoriu să candideze. Noi vom face probabil o campanie de colectare de fonduri în mod transparent din partea susţinătorilor, însă sigur că este un efort pe care fiecare candidat trebuie să-l facă”, a declarat copreședintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Partidul Naţional Liberal se bazează pe banii membrilor şi ai candidaţilor şi promit transparenţă.

„Cei care vom candida pe poziţii pe care le vom considera eleigibile, vom participa şi la susţinerea campaniei electorale centrale. Cum, cu cât, public va fi ca să nu fie nicio discuţie. Că nu vine un avion de pe lună să aducă bani la PDL”, a explicat Vasile Blaga.

Social-democraţii nu au dezvăluit încă strategia cu privire la finanţarea campaniei.

Mai nou-înfiinţatul PMP nici nu vrea să audă de o selecţie a candidaţilor în funcţie de resursele aspiranţilor la un fotoliu de deputat ori senator.

„Ce le cerem organizaţiilor este să-şi plătească cotizaţia, să înceapă precampania, pentru că astea sunt sursele reale de finanţare. S-au terminat perioadele în care se puteau face cheltuieli în afara celor legal evidenţiate”, a precizat liderul PMP, Traian Băsescu.

Actuala legislaţie electorală este mult mai restrictivă. Banii de campanie trebuie să fie la vedere şi transferurile se fac doar prin bancă. De asemenea, formaţiunile nu mai au voie să ofere cadouri ori să organizeze concerte. Partidele pot investi în afişe electorale ori în reclamă în mediul online, dar şi acolo sunt impuse limite.

sursa: digi24.ro