murivale

După ce artistul Vasile Mureșan, Murivale, a fost tras la răspundere pentru că a curățat o parcare și a pictat-o, ministrul Dezvoltării Regionale Vasile Dâncu a anunțat că lucrează la o lege care să reglementeze arta stradală și să îi protejeze pe artiști. Pentru elevii pasionaţi de artă stradală, pentru muzicienii care cântă pe trotuare, pentru Murivale şi pentru restul artiştilor pliaţi pe arta environmentală, proiectul lui Vasile Dâncu înseamnă dreptul la creaţie și mai ales legiferarea normalităţii culturale româneşti.

 

Vasile Mureșan a trăit în orfelinat. A fost elevul maestrului Corneliu Baba. A pictat şi a expus pe străzile Parisului, la Monaco, în Bistriţa natală, Cluj şi Bucureşti. Are premii internaţionale în portofoliu şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici. A primit cronici pozitive în Huffington Post și Associated Press.

„Pe Murivale îl cunosc din adolescenţa mea, fiind asociat şi eu unui grup de poeţi. Murivale participa la cenacluri, era alături de artiştii din Bistriţa, apoi din Cluj. A devenit un artist intinerant”, a spus ministrul Vasile Dâncu despre artistul Murivale. 

De două decenii, pictorul Murivale crează într-un atelier amplasat într-o parcare publică de lângă kilometrul zero al României. În el se afla toată viaţa şi pasiunea sa.

 

Sătul de mizeria care-i înconjura atelierul, maestrul a strâns gunoaiele şi a văruit gardul parcării. A însufleţit apoi locul cu visuri şi cu idei, cu madone şi cu prunci, cu sfinţi, cu câini, cu păsări şi cu lauri. După trei săptămâni de muncă a închegat întregul pastel într-o poveste pe care a denumit-o „Atingerea inefabilului”

„Am făcut-o dintr-o necesitate. Pentru că aicea, în colţul ăsta, unde-i şi pictat aicea, a fost un om care şi-a trăit ultimele ore. Aici. A murit, astă iarnă, de frig!”, a povestit artistul.

Când şi-a încheiat capodopera, în loc de aprecieri, a primit mustrări: un echipaj al poliţiei comunitare din sectorul 3 i-a reproşat că a lucrat fără autorizaţie şi i-a transmis că va fi amendat.

 

„Eu aştept amenda. Dacă mi se dă amenda, o să se ştie internaţional că am primit o amendă. Pentru că am înfrumuseţat. Dacă într-o ţară... Păi asta mi-au reproşat: cu ce drept am eu ca să fac această intervenţie la Kilometrul Zero, unde locuiesc. Bau-baul ăsta e suficient să-şi amărască sufletul. În Italia, tipul acesta de artă enviromentală îşi spune cuvântul în felul ăsta. La noi încă nu există o legislaţie care să încurajeze artistul vizual”, a explicat Vasile Mureșan.

continuarea pe digi24.ro

 

 

Opinii Voxpublica
  • Miercuri, 18 Octombrie 2017
  • De Mihai Nicolae

Circ, panaramă și suspine la PNL Prahova

Ce să zic? N-am ce să zic! Citiți astea doua texte si cruciți-vă: până aici a ajuns organizația seniorului Quintus. Ca să rămânem în contextul și atmosfera ”pupat toți piața endependenți”, întreb și eu ca...