scoala 1

Raioanele cu rechizite şi haine pentru copii din marile magazine sunt pline de părinţi care cercetează preţurile şi îşi consultă descumpăniţi listele lungi de cumpărături pentru deschiderea noului an şcolar. Primele lor calcule arată că îi costă cel puţin 500 de lei rechizitele de bază, ghiozdanul, uniforma, cheltuieli cărora li se adaugă altele, după prima şedinţă cu părinţii.

 

O mamă tânără compară preţurile la stilouri şi se declară speriată de lista de cumpărături imprimată, cu chenar colorat, pe care a primit-o de la şcoală, unde fiul ei intră în clasa I. Femeia anticipează că va cheltui 1.000 de lei, pentru început, la care se va adăuga o altă sumă pentru manuale.

”Sinceră să fiu, m-a cam speriat. Suntem în clasa I. Anul trecut a fost un pic mai uşor, pentru că s-a ocupat şcoala de achiziţionare. Acum m-au cam lovit cu lista. Ideea e că nu prea ştiu după ce să mă uit. Nu ştiu la ce sumă o să ajung, de abia am încercuit primele trei poziţii din listă. Într-un final, nu ştiu, probabil o să ajung undeva la 1.000 de lei, cam aşa. Manualele nu sunt prinse în lista asta, probabil că urmează, că va comanda şcoala”, spune femeia, după care se întoarce încruntată la lista de cumpărături ce se întinde pe trei pagini.

Preţurile stilourilor variază de la 3,29 de lei, pentru unul transparent, simplu, până la 28,19 lei. Un pix cu gel costă 2,19 lei, redus de la 3,29 de lei, dar poate ajunge şi la 30,59 lei, o variantă mai avantajoasă fiind un set de cinci pixuri cu bilă, cu preţul de 2,79 lei. Creioane mecanice se găsesc la preţuri cuprinse între 1,29 lei la 14,99 lei, redus de la 15,49 lei, o altă variantă constând într-un pachet cu creion mecanic şi pix, la 23,89 lei. 

 

O altă mamă spune revoltată că preţurile la instrumentele de scris sunt prea mari, mai ales că acestea se strică repede, dar cei mai mulţi părinţi sunt nemulţumiţi de preţurile la ghiozdane, pe care le consideră exagerate.

”Trei sferturi luăm la comun, aşa am hotărât la şedinţă - caiet de matematică, dictando, foaie velină şi blocuri de desen, acuarele, pensule. Mie preţurile la ghiozdane mi se par exagerate, sincer. Aş da până în 50 de lei. Cele cu personaje sunt de la 80 de lei până la 300 de lei. Ce plătesc? Desenul de pe el?”, spune o femeie care analizează un penar echipat, de 37,99 lei, pe care spune că îl preferă, pentru că este mai avantajos.

Un tată al cărui fiu începe clasa a şasea povesteşte că a cumpărat deja ghiozdanul, pe care a cheltuit în jur de 50 de lei, şi că şi-a lăsat copilul să aleagă, dar l-a sfătuit să nu se orienteze la unul scump, pentru că oricum îl va rupe. El anticipează că va cheltui 500 de lei înainte de şedinţa cu părinţii.

 

articolul integral pe news.ro