ziua petrolistului

Ziua petrolistului este sărbătorită în fiecare an, la data de 8 septembrie.

 

Sărbătorită începând cu anul 1990, la inițiativa Federației Sindicatelor Libere și Independente Petrom, Ziua petrolistului se desfășoară sub patronajul Sfintei Maria, aleasă drept protectoare a petroliștilor. Această zi este dedicată personalului din industria petrolului, celor care lucrează în foraj, extracție, prelucrarea și cercetarea petrolului.

Potrivit declarației susținute de deputatul George Ionescu, la 7 septembrie 2010, România a cunoscut, în anul 1857, trei premiere mondiale: frații Mehedințeanu au deschis, la Ploiești, prima rafinărie de petrol de tip industrial; Bucureștiul a devenit primul oraș din lume iluminat cu petrol lampant, fiind folosite 1.000 de lămpi cu gaz pe străzile capitalei; România a apărut în statisticile internaționale cu o producție de țiței oficial înregistrată de 275 de tone, fapt certificat în publicația "The Science of Petroleum Encyclopedic English Book", ediția din 1939.

Dezvoltarea rapidă a industriei petroliere a dus și la înființarea unor instituții de profil. Astfel, în 1904, a fost înființată, la Câmpina, o școală pentru maiștri de foraj și de rafinărie, iar în anul 1908, au fost deschise, la Ploiești, atelierele Concordia pentru repararea și fabricarea de utilaje petroliere. Până în anul 1957 au apărut institute de cercetare și proiectare pentru prospectarea, forajul, extracția, transportul și prelucrarea petrolului și a gazelor, dar și a echipamentelor respective, unul dintre exemplele în acest sens fiind "Institutul de Petrol și Gaze", înființat în 1948 la București, dar care și-a continuat activitatea în Ploiești.

La 8 octombrie 1961, a fost inaugurat Muzeul Național al Petrolului din Ploiești, care prezintă documentație tehnică de profil, machete, fotografii, utilaje-exponate, unelte și aparatură folosite în foraj-extracție și în industria de prelucrare a petrolului etc. Muzeul face parte din Rețeaua Națională a Muzeelor din România, afiliată la NEMO (Rețeaua Muzeelor Europene) și, alături de alte muzee de profil din Europa, aparține rețelei muzeelor petroliere europene.

sursa: agerpres.ro