agerpres 9004661 09107200

Recentul câștigător al Campionatului European Best of Breed - Euro Dog Show Bruselles, ciobănescul mioritic românesc Siret de Gotcă, a fost atracția celei de-a XI-a ediții a Dracula Dog Show de la Târgu Mureș.

 

Proaspătul campion european a fost unul dintre cei mai fotografiați și apreciați câini la Dracula Dog Show, dintre cei aproximativ 800 participanți, și a putut fi admirat în întreaga sa splendoare pe parcursul a două zile în Parcul Municipal din Târgu Mureș.

Proprietarul Canisei de Gotcă, din care provine și Siret, Constantin Gotcă din Brașov, a declarat pentru AGERPRES, că deține mai mulți ciobănești mioritici, iar la Dracula Dog Show a venit cu un junior și cu un senior, cel care a câștigat în urmă cu o săptămână Campionatul European Best of Breed.

'Numele lui este Siret de Gotcă și este un mascul selectat de mine — fac asta de 10 ani — are un temperament foarte bun, are ținută, eleganță, are aproape tot, nu există câine perfect, dar el are aproape tot și sunt foarte mulțumit de el. E un câine de talie mare, mai crește până la doi ani, acum are 51 de kilograme și 77 centimetri înălțime, greutatea este normală. Un mascul trebuie să aibă în jur de 60 de kilograme. Este foarte docil, pentru că fac selecția și nu selectez câini fricoși, pentru că aceștia își transmit în genă frica și am eliminat și elimin asemenea câini. Sunt docili, dar hotărâți. Trebuie pieptănat o dată pe lună și n-ai probleme cu el. Este un câine atât de pază, cât și pentru companie, este foarte bun pentru companie, eu ies cu ei prin Brașov, nu am probleme cu ei', a declarat Constantin Gotcă.

 

Acesta a spus că întrucât mai deține ciobănești mioritici care au obținut premii internaționale este întrebat adesea cum reușește să ajungă la asemenea performanțe, care au ridicat foarte mult prestigiul internațional al ciobăneștilor mioritici românești.

'Mă întreabă multă lume ce fac, cum fac, eu spun că îl caut pe cel mai bun de 10 ani. Nu există câine perfect, așa cum prevede standardul, dar eu îi caut pe cei mai buni. Sper să fac selecție cum trebuie. Un cățel costă între 300-500 de euro, în funcție de valoarea părinților, a câta alegere este din cuib, în funcție de valoarea lui. Selecția trebuie percepută ca o valoare, dar la noi nu este încă percepută așa, din păcate. Am și alți câini care pot deveni campioni. Din fiecare fătare țin câte un pui. Este o rasă tânără omologată în România și e mult de muncă. Am acasă patru câini, plus în coproprietate cu alți crescători și de acolo încerc să obțin ce trebuie pentru că țin foarte mult la selecție', a afirmat Constantin Gotcă.

sursa: agerpres.ro