elcen1

Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), din cauza datoriilor, se arată într-un comunicat al producătorului de energie, remis, marți, AGERPRES.

 

"Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, și a notificat ELCEN în acest sens, că, începând cu data de 05.09.2016, va reduce presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 — iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție și, pe cale de consecință, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri", potrivit comunicatului.

Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureștiului — cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

"Mai mult decât atât, Distrigaz a anunțat intenția demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părți din datoria menționată mai sus", potrivit comunicatului ELCEN.

 

Reprezentanții producătorului de energie mai spun că, urmare a datoriilor acumulate de RADET, ELCEN se află în imposibilitatea de a-și onora plățile către furnizorii și distribuitorii de materii prime, materiale și servicii.

Oficialii ELCEN susțin că au arătat Primăriei Capitalei că, fără plata acestei sume, nu se va putea intra în sezonul de termoficare 2016 — 2017, motivat de imposibilitatea asigurării fondurilor pentru achiziționarea combustibilului (gaze naturale), precum și a efectuării reparațiilor la capacitățile energetice de bază.

În aceste condiții, ELCEN a decis notificarea RADET și Consiliului General al Primăriei Municipiului București, administratorul Regiei, cu privire la faptul că societatea se află în imposibilitatea de a-și mai plăti furnizorii și distribuitorii, fapt care duce, în consecință, la desfășurarea activității în condiții la limită. Astfel, ELCEN nu va ridica poprirea instituită în acest moment asupra conturilor RADET București, conform legii.

 

Totodată, având în vedere faptul că la acest moment RADET București datorează societății Electrocentrale București peste 3,6 miliarde de lei, ELCEN a notificat această debitoare cu reducerea/sistarea furnizării de energie termică, în condițiile în care aceasta nu își va îndeplini toate obligațiile de plată în termen de 10 zile de la comunicarea notificării, se mai arată în comunicat.

sursa: agerpres.ro