cumintenia pamantului

Parlamentarii obligă Guvernul să cumpere Cuminţenia Pământului şi să plătească 11 milioane de euro pentru sculptura lui Brâncuşi. Statul a deschis subscripţie publică să adune şase milioane de euro. Până acum s-au strâns numai 700 de mii de euro, iar termenul expiră la sfârşitul lunii.

 

Amendamentul a fost votat marți în unanimitate în cadrul comisiei de Cultură de la Camera Deputaților. Au fost 23 de voturi pentru acest amendament care obligă Guvernul să găsească bani pentru a achiziționa Cumințenia Pământului indiferent de suma care se va strânge până la 1 octombrie.

În prezent, în ordonanța de urgență este prevăzut că dacă până la 1 octombrie nu se reușește strângerea sumei de 6 milioane de euro, toți acești bani să fie returnați.

Acest amendament merge mai departe în Comisia de Finanțe unde va primi un alt vot, iar în final va ajunge în plen unde Deputații vor avea ultimul cuvânt.

 

Preşedintele Comisiei de Cultură, Gigel Ştirbu, a propus în timpul şedinţei introducerea unui amendament la proiectul de lege pentru aprobarea OUG 10/2016, privind achiziţionarea sculpturii ”Cuminţenia Pământului”, relatează News.ro. 

”În situaţia în care la 30 septembrie nu se strâng cei 6 milioane de euro din subscripţie publică, Guvernul va mări marja de 5 milioane până la cuantumul sumei de 11 milioane ca acest bun de patrimoniu naţional să fie cumpărat. Deci, Guvernul are libertatea să mărească cuantumul de cinci milioane de euro”, a declarat Ştirbu.

Deputatul Mădălin Voicu a spus despre campania de subscripţie că este ”aproape o bişniţăreală”.

 

”Ca om de cultură, mie mi se pare aproape o bişniţăreală, dacă vreţi să folosesc un termen pe care-l merită acest proiect în stadiul şi în felul în care el arată astăzi. Nu sunt revoltat, ci doar mâhnit pentru că se face atâta paradă, în frunte cu doamna ministru”, a spus Voicu.

Fostul ministru al Culturii Theodor Paleologu a susţinut că suma de 11 milioane de euro reprezintă ”o afacere” pentru statul român.

”Lucrarea poate fi scoasă din ţară, aşa cum nenumărate piese din tezaur sunt scoase şi paricipă la expoziţii în afara ţării. Proprietarul o poate da în custodia marilor muzee ale lumii, cu obligaţia să se reîntoarcă în ţară peste ani de zile. Eu de aceea am spus, 11 milioane este un preţ excelent”, a susţinut Paleologu.

 

La rândul său, deputatul PSD Liliana Mincă a propus, în colaborare cu Ministerul Economiei, organizarea a două extrageri speciale ”6 din 49” pentru strângerea banilor necesari achiziţionării sculpturii.

Secretarul de stat din Miniserul Culturii Oana Bogdan a spus că până la data de 16 august, s-au strâns 695.000 de euro, precizând că, de la momentul lansării subscripţiei publice, s-a dus o campanie de mediatizare în urma căreia multe companii au donat pentru achiziţionarea sculpturii.

”Am lansat la 1 septembrie un parteneriat cu Romfilatelia, prin care am pus plicuri personalizate în toate oficiile poştale din ţară. Avem de partea noastră o serie de parteneri privaţi. Câteva bănci şi instituţii financiare şi non-financiare şi-au anunţat deja donaţiile”, a spus Oana Bogdan, adăugând că sunt şi supermarket-uri care urmează să doneze 1% din vânzările lor din marca proprie din luna septembrie.

sursa: digi24.ro