Pensionari

Senatorii au votat astăzi pentru ca toate pensiile să fie scutite de impozit. Nu doar cele mici, ca până acum, ci şi pensiile uriaşe. Liberalii s-au opus şi au spus că legea este populistă, dar social-democraţii le-au răspuns că pensia este un drept câştigat, care nu trebuie dijmuit de stat.

 

”Bătrânii noștri au mâncat salam cu soia, au primit pâine, zahăr, ulei și făină cu porția, pe cartelă, au stat în frig punându-și o haină în plus pe ei, în multe localități distribuția energiei electrice fiind doar patru ore dintr-o zi, ani la rând și au achitat întreaga datorie la FMI de peste 10 miliarde de dolari. Bâtrânii noștri nu ne-au lăsat datorii. Din contră. Au cotizat și pentru pensiile decente la care sperau și nu s-au plâns”. Astfel își justifică senatorul ALDE Cristiana Anghel, inițiativa legislativă al cărei autor principal este, conform căreia toți pensionarii ar urma să fie scutiți de plata impozitului pe pensii.

Nota de fundamentare semnată de Cristiana Anghel menționează ”bătrânii noștri” care au construit ”tunelul Bumbești-Livezeni, autostrada București - Pitești, Casa Poporului, centrala atomoelectrică” dar și multe alte obiective industriale realizate până în 1990 și enumerate pe larg de ea. Cristiana Anghel crede că pensionarii au ajuns bătaia de joc a guvernanților ce suferă de „gerontofobie”.

 

Alături de senator și-au pus semnăturile pe această inițiativă alți 100 de senatori, membri ai ALDE, PSD, UNPR, LC. Propunerea își dorește abrogarea articolului din Codul Fiscal conform căruia pensionarii plătesc un impozit de 16% pentru suma de bani ce depășește 1.050 de lei, diminuată cu contribuția la asigurări de sănătate. Potrivit actualului Cod Fiscal pensiile mai mici de 1.050 lei nu se impozitează. În plus legea prevede că suma neimpozabilă lunară de 1.050 lei se majorează cu 50 de lei în fiecare an fiscal, până ce plafonul neimpozabil ar ajunge la 1.200 lei.

contiuarea pe digi24.ro