muzeul unirii alba iulia

Printre sute de ruine, există şi exemple de clădiri istorice care strălucesc astăzi mai mult ca niciodată. Sunt construcţii care de-a lungul anilor i-au încântat pe toţi cei care le-au trecut pragurile, dar care inevitabil au căzut pradă timpului. După zeci de ani în care autorităţile au amânat renovările din lipsa banilor, salvarea a venit de la Uniunea Europeană.

 

Cea mai mare fortificaţie în formă de stea cu şapte colţuri din România străluceşte la Alba Iulia. Cetatea Alba Carolina a fost salvată după şapte ani de lucrări.

Tudor Roşu, istoric Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia: „Cetateapropriu-zisa, zidurile nu erau atât de mult afectate. Mai degrabă vorbim de porţi, acelea erau într-o stare avansată de degradare. Nu era pusă în valoare turistic şi faptul că publicul nu avea acces în foarte multe zone.”

60 milioane de euro, bani europeni, a costat restaurarea.

 

Mihai Coşer, purtător de cuvânt Primăria Municipiului Alba Iulia: „Vă dați seama că asta ar fi însemnat un efort bugetar colosal care s-ar fi acoperit în vreo câțiva ani din bugetul orașului. Ar fi fost imposibil ca cineva să canalizeze o asemenea sumă de bani spre un singur obiectiv, pe o perioadă atât de lungă de timp.”

250.000 de turişti trec prin porţile cetăţii anual.

Dan Chindriş, ghid: „Majoritatea turiştilor vin din ţări europene precum Germania, Franţa, Spania, dar nu lipsesc nici turiştii din SUA, Canada, Japonia.”

 

articolul complet pe digi24.ro