medici bani

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat, miercuri, că medicii vor primi mai mulți bani pentru gărzi, dar și că unele sporuri vor crește cu 100%. Mai mult, a fost adoptată Ordonanța de urgență care modifică Legea 95 privind reforma în domeniul sănătății, astfel că medicii străini școliți în România vor putea să obțină mai ușor un loc de muncă în spitalele din țara noastră.

 

"Acum câteva săptămâni am promis că vom aduce plată gărzilor la nivelul normal. Am promis că o vom face în septembrie, iată că facem astăzi, de la 1 octombrie plată gărzilor va fi făcută la un alt nivel. Există un site Respectpentrumedici.ro. Pe acest site veți găsi detalii despre nivelul plăților pentru toate categoriile de medici", a transmis Vlad Voiculescu după ședința de Guvern. 

Acesta a explicat că, de exemplu, un rezident de anul trei (dintr-o unitate clinică) cu un spor de 50% va avea o plată netă de 257 de lei, în cursul săptămânii. În cursul weekendului va fi 547 de lei, la un spor de 100%, și 411 de lei la un nivel minim al sporului. 

"Vorbim de creștere de la 42% în cazul rezidenților de anul I până la 90%", a spus Voiculescu. 

 

Ministrul a declarat că tot în ședința de miercuri s-a stabilit acordarea unor sporuri pentru medici. 

"Sporuri pentru două categorii. Înțelegem cu toții mai bine care sunt necesitățile pentru pacienții cu arsuri. Pentru personalul care se îngrijește de arși va există un spor suplimentar de 100%. 

Am luat în considerare un lucru care nu a fost rostit des: Afecțiunile oncologice. Există o incidență a cancerului de 1 la 3 persoane. Trendul este către una din două persoane. Este o boală a lumii moderne. Pentru specialistatile din domeniul oncologic există o mărire a sporurilor", a explicat Voiculescu. 

 

Despre banii pentru aceste sporuri, ministrul a spus că vor proveni din bugetele spitalelor și vor fi aproximativ un milion de lei lunar la nivelul întregii țări.