pestera1

Ampla operaţiune de salvare a celor 11 oameni blocaţi într-o peşteră din Apuseni s-a încheiat cu succes. Speologii şi turiştii români şi francezi fuseseră suprinşi de o viitură în adâncul unei peşteri din Munţii Trascăului. Nivelul apei a crescut foarte repede şi exploratorii au sunat la 112 să ceară ajutor: nu mai puteau ieşi din peşteră. 

 

ACTUALIZARE 23.41. Toate cele 11 persoane - doi adulţi şi nouă adolescenţi - blocate în Peştera Huda lui Papară din Munţii Apuseni de aproape şapte ore au fost scoase la suprafaţă, luni seară, de salvatorii speologi. Cei 11 au fost preluaţi de echipaje medicale pentru ca starea lor de sănătate să fie evaluată, potrivit News.ro.  

ACTUALIZARE. O persoană a fost scoasă la suprafață după aproape cinci ore.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat pentru News.ro, că salvatorii speologi au reuşit să ajungă la persoanele blocate în Peştera Huda lui Papară şi au constatat că de fapt sunt 11 oameni - doi adulţi şi nouă adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. 

Marescu a precizat că patru dintre adolescenţi sunt francezi, iar restul sunt români.

Mihaela Albu, subprefect al judeţului Alba: „În Huda lui Papară au rămas blocaţi turişti francezi şi speologii români de la Cluj şi Bucureşti care i-au însoţit la intrarea în această peşteră. Momentan, la faţa locului sunt ISU Alba, IJJ Alba, IPJ Alba si Salvamont Alba, plus doi specialişti speologi, experţi în căutarea şi găsirea persoanelor blocate în peşteri. Sperăm să se deblocheze drumul care face posibilă intrarea spre această peştera. Se lucrează pe drumul comunal 130, care este afectat de viitura şi urmează ca specialiştii de la Salva Speo să pătrundă în peşteră.”

Nouă turişti sunt blocaţi, luni după-amiază, într-o peşteră din Munţii Apuseni, din cauza unei viituri produse în urma unei ploi puternice, DN 75, care asigură accesul în zonă, fiind blocat de aluviuni. Speologi de la Cluj şi salvamontişti din Alba intervin pentru recuperarea turiştilor.

Totodată, drumul naţional 75, care duce spre Munţii Apuseni, este blocat de aluviuni aduse de viitură de pe versanţi,potrivit News.ro.

O echipă de la Compania de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) Alba, dar şi voluntari de la Serviciul de Urgenţă al comunei Sălciua, intervin în zonă pentru deblocarea drumului.

 

sursa: digi24.ro