zile libere

Zilele libere sunt preferatele angajaților, iar românii tocmai s-au bucurat de un weekend prelungit, odată cu sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, din 15 august, ocazie cu care au putut sta acasă o zi în plus față de weekend. Iată câte zile libere vor mai avea anul acesta angajații români.

 

Legislația în vigoare prevede ca angajații români au dreptul la zi libera când sunt sărbători legale. Această prevedere nu se aplică în anumite domenii, excepțiile fiind unitățile sanitare, unitățile de alimentație publică și locurile de muncă în care activitatea nu se poate întrerupe din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Angajații aflați în aceste situații și care sunt chemați la munca trebuie primească fie timp liber, fie un spor de 100% din salariul de bază.

"Salariaților (...) li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. În cazul în care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru", arată textului publicat în Codul muncii.

Zile libere pana la sfârșitul anului

În lunile care au mai rămas până la finalul acestui an, angajații români se mai pot bucura de trei sărbători legale. Zilele libere conform acestora sunt:

30 noiembrie (miercuri) - Sfântul Andrei

1 decembrie (joi) - Ziua Naționala a României

25 decembrie (duminică), 26 decembrie (luni) - Crăciunul.

Angajatorii care nu țin cont de prevederile Codului Muncii riscă amenzi de până 10.000 de lei.

sursa: wall-street.ro

 

Național
  • Luni, 23 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Cum se vor modifica salariile de la 1 ianuarie 2018

De la 1 ianuarie, Guvernul schimbă filosofia fiscală pe piața muncii. Astfel, contribuțiile sociale trec exclusiv în sarcina angajaților, iar firmele vor plăti doar „taxa de solidaritate” de 2%. Salariile...