univers

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca este cea mai bine clasată universitate din România într-un top al celor mai bune instituții de învățământ superior din lume. Clasamentul Ranking Web of Universities (Webometrics) este un top care analizează peste 20.000 de universități din toată lumea.

 

În acest top, Universitatea „Babeș-Bolyai” s-a clasat pe locul 787 în lume.

Din România au fost analizate 108 universități, informează UBB într-un comunicat de presă.

Au fost luați în calcul următorii indicatori: impactul din mediul online (numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al universității le primește de la terțe părți), prezența online (poziția în motoarele de căutare și vizibilitatea globală pe internet), deschiderea (numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate, conform Google) și excelența (calitatea articolelor științifice publicate în jurnale internaționale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu).

Următoarea cea mai bine clasată este Universitatea din București, pe locul 860.

 

Urmează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (locul 879), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (1.289), Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (1.345), Universitatea de Vest din Timișoara (1.407), Academia de Studii Economice din București (1.492), Universitatea Politehnică din București (1.553), Univeristatea din Craiova (1.797) și Universitatea Transilvania din Brașov (1.962).

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Științifice din Spania. Clasamentul este realizat începând cu anul 2004.

Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului și rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie și iulie, în fiecare an.

 

Universitățile românești apar în clasamentul Webometrics începând cu anul 2007, primele universități incluse fiind Universitatea „Babeș-Bolyai”, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și Academia de Studii Economice.

articolul complet pe greatnews.ro