arme

Percheziţii DIICOT la traficanţii de arme, în această dimineaţă, în Bistriţa Năsăud şi Târgu Mureş, anunţă REALITATEA TV. Acţiunile ar avea loc după dezvăluirile Sky News.

 

România va fi investigată de UE în urma unor informații, printre care și o anchetă realizată de postul de televiziune britanic Sky News, care sugerează că un grup de persoane din țara noastră vinde arme obținute din Ucraina oricui dorește, inclusiv către Siria și către organizații teroriste precum ISIS.

Departamentul UE pentru Afaceri Externe a iniţiat o investigaţie pe baza informaţiilor conform cărora ţări est-europene, inclusiv România, ar exporta armament spre state din Orientul Mijlociu care alimentează părţile beligerante, inclusiv grupuri teroriste, din Siria şi Yemen, afirmă surse europene.

"Verificăm informaţiile cuprinse în raportul publicat" de Reţeaua de Investigaţii Jurnalistice din Balcani (BIRN) şi de Proiectul de Monitorizare a Infracţionalităţii Organizate şi Corupţiei (OCCRP). Serviciul European pentru Activităţi Extern colectează deja informaţii despre armamentul descoperit în Siria şi Irak", a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe Federica Mogherini, citată de mediafax.ro. Un alt funcţionar european a confirmat, sub protecţia anonimatului, că datele raportului despre exporturile de armament sunt verificate. "Suntem la curent cu informaţiile din raport şi le verificăm", a declarat sursa europeană pentru agenţia rusă Sputnik.

 

Statele membre ale Uniunii Europene şi cele candidate la aderare pot autoriza exporturi de armament abia după ce se asigură că nu există riscul ajungerii armelor la organizaţii teroriste.

Conform unui raport al BIRN din luna iulie, mai multe țări est-europene, inclusiv România, au aprobat vânzări de armament de peste un miliard de euro, în ultimii patru ani, spre state din Orientul Mijlociu care alimentează cu arme grupări implicate în războiul civil din Siria, inclusiv reţeaua ISIS.