isis

Europol anunta, la finalul lunii iulie, ca 11 suspecti de terorism au fost arestati, anul trecut, pe teritoriul tarii noastre. Ziare.com a vrut sa afle mai multe despre aceste persoane si cu ce se ocupau in tara noastra, asa ca a contactat Serviciul Roman de Informatii.

Cei de la SRI au lamurit ca este vorba despre zece suspecti de terorism si ca, de fapt, acestia nu au fost arestati, ci declarati indezirabili in tara noastra. A 11-a persoana care apare in raportul Europol a fost expulzata din Romania in 2016.

 

SRI ne-a dat numele celor zece barbati expulzati, toti cu origini arabe. Acestia au fost dati afara din tara prin sentinta judecatoreasca, pentru ca incercau sa recruteze luptatori pentru Statul Islamic sau al Qaida si promovau ideologia organizatiilor teroriste pe teritoriul Romaniei. Totodata, li s-a interzis sa mai intre in Romania pe perioade cuprinse intre trei si 15 ani.

Celula jihadista la Satu Mare

Sase dintre acesti suspecti de terorism - dintre care trei aveau si cetatenie franceza si venisera din Franta - au fost judecati intr-un singur dosar, pentru ca formau o celula jihadista, la Satu Mare, care promova terorismul si incerca sa recruteze noi adepti. Cei sase erau afiliati ideologiilor Statului Islamic si al Qaida, potrivit unui comunicat de anul trecut al SRI, si se aflau in Romania in calitate de reprezentanti ai unor firme.

 

Presa locala a scris la acea vreme ca firmele respective se ocupau cu procesarea carnii pentru musulmanii din Franta si ca suspectii de terorism ar fi avut astfel de afaceri si in alte tari din Europa.

"Concret, membrii grupului, afiliati ideologiilor radicale promovate de organizatiile teroriste Statul Islamic si Al-Qaeda, au fost stabiliti in contact cu exponenti/sustinatori ai cauzei organizatiilor mentionate si au desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista (de orientare jihadista), radicalizare, recrutare ideologica, recrutare pentru pregatire religioasa/ militara in zone de conflict afectate de fenomenul terorist", se precizeaza in documentul SRI.

Un suspect facea naveta intre Franta si Romania

 

Unul dintre ei este Hassib El Mahdali, in varsta de 36 de ani, care din 2013 si pana cand a fost expulzat a condus afacerea cu produse din carne din Satu Mare. Firma pe care o administra se numea Sunmeat Group. El facea naveta intre orasul francez Soisson si Satu Mare, ocupandu-se in acelasi timp si de o afacere din Franta, potrivit Rise Project.

"Sunt nevinovat si nu am nimic de ascuns", le-a spus El Mahdali jurnalistilor de la site-ul de investigatii, marturisind ca ii cunoaste si pe ceilalti 5 suspecti din dosar. "Sunt oameni de treaba si muncitori. Suntem nevinovati 100 la suta, asta e sigur!", a intarit el.

De asemenea, barbatul a negat ca ar fi simpatizant al Statului Islamic si al Qaida. Acesta a declarat, pentru Digi 24, ca a crezut ca politia ii face o gluma proasta cand i-a cerut sa paraseasca Romania, pentru ca, sustine el, nu a avut activitati subversive.

"Am fost foarte surprins. In toti acesti ani, am avut mereu bune relatii cu serviciile administrative, pentru ca am legaturi cu serviciile administrative din Romania si cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfasurat foarte bine. N-am avut niciodata o problema cu nimeni acolo", a mai spus El Mahdali.

Francez radicalizat expulzat din Romania - Avea legaturi cu asasinii de la Charlie Hebdo?

Hassib El Mahdali este originar din Maroc si nu mai are voie sa intre in Romania timp de sapte ani, potrivit deciziei Curtii de Apel Bucuresti (CAB) din 2015.

Tot timp de sapte ani li s-a interzis accesul in tara si complicilor - sai Abdellaziz Boughalmi (44 de ani, Tunisia), Mohammad Waraech Azam (55 de ani, Pakistan), Moncef Bersali (32 de ani, Algeria) si Idir Oumbiche (40 de ani, Algeria) - in timp ce Slimane Yadaden (34 de ani, Algeria) nu mai are voie sa intre in Romania pentru o perioada de trei ani.

Studenti tunisieni care incercau sa racoleze pentru Statul Islamic

Tot anul trecut au fost declarati indezirabili in Romania si doi studenti tunisieni, Elias Jabeur si Wassim Gharsellaoui, pentru ca incercau sa racoleze luptatori pentru Statul Islamic.

"Cei doi cetateni straini, adepti ai organizatiei teroriste Statul Islamic, desfasurau pe teritoriul Romaniei intense activitati de propaganda extremista. Acestia au actionat asupra mai multor cetateni de aceeasi religie in vederea radicalizarii pe linia ideologiei organizatiei teroriste mentionate", a declarat atunci Sorin Sava, purtator de cuvant al SRI de la acea vreme, potrivit Digi 24.

Tunisienii, in varsta de 25 de ani, respectiv de 23 de ani, au fost declarati indezirabili pentru o perioada de zece ani, in urma unei decizii a judecatorilor de la CAB.

Om de afaceri iordanian cu simpatii jihadiste

Al noualea cetatean strain declarat indezirabil in tara noastra este un om de afaceri iordanian, Shalash Jamal, de 53 de ani.

El nu mai are voie sa calce in Romania pentru o perioada de 15 ani. Barbatul de origine palestiniana s-a stabilit in Romania in anii 1990 si a intrat in atentia Serviciului Roman de Informatii incepand cu 2014, a declarat purtatorul de cuvant al SRI Ovidiu Marincea, intr-o interventie telefonica la Realitatea TV.

Cine e omul de afaceri iordanian, declarat indezirabil in Romania pentru propaganda ISIL

"Incepand cu anul 2014, cetateanul strain a parcurs un proces de autoradicalizare, ca urmare a accesarii propagandei online a unor entitati jihadiste in Siria si Irak, in special Daesh, cum ii spunem noi, niciodata ISIS, intotdeauna Daesh.

A incercat sa legitimeze modul de operare al organizatiei teroriste, chiar si atacurile recente de la Paris. Sustinerea neconditionata pe care o manifesta includea si disponibilitatea de a se implica in actiuni impotriva Romaniei", a explicat reprezentantul SRI.

Cel de-al zecelea suspect de terorism este un tunisian in varsta de 26 de ani, Amine Thabet, caruia magistratii i-au dat interdictia de a intra in Romania in urmatorii zece ani.

 

Național
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Spotify se lansează pe piața din România

Spotify, unul dintre cele mai populare servicii de music streaming online din lume, se pregătește să pătrundă și pe piața din România, la finalul lunii noiembrie, pe data de 28, scrie Manafu....