diicot

Procurorii DIICOT au efectuat un număr de 42 de percheziții pe raza județelor Argeș, Buzău, Satu-Mare, Bacău, Neamţ, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Constanţa, Dâmboviţa şi în municipiul Bucureşti, într-un dosar care vizează destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani.

 

Dintre cele 42 de perchezițiii, 15 au fost efectuate la domiciliile unor persoane fizice, 23 la sediile și punctele de lucru ale unor societăți comerciale și patru la  sediile unor instituții publice.

Potrivit oamenilor legii, grupul infracțional organizat a fost constituit pe patru paliere, pe primul palier aflându-se doi cetățeni turci (inițiatorii și liderii grupului grupului), care au avut rolul de a înregistra în contabilitatea societății comerciale administrate operațiuni comerciale nereale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă, în scopul diminuării taxei pe valoarea adăugată și impozitului pe profit datorat bugetului de stat.

Un alt scop al inițiatorilor grupului infracțional organizat a fost scoaterea din patrimoniul societății administrate și însușirea sumelor de bani ce reprezintă prețul mărfurilor menționate în facturile înregistrate în contabilitate. Pe al doilea palier al grupului infracțional s-au situat administratorii a două societăți comerciale (cu sediile în Buzău, respectiv Brăila), care au avut rolul de a emite facturi fiscale fictive către societatea liderilor grupului infracțional organizat cuprinzând operațiuni comerciale nereale.

 

Pentru a crea o aparență de realitate a operațiunilor comerciale înregistrate în contabilitatea societății comerciale administrate de către liderii grupului,  administratorii societăților comerciale aflate pe al doilea palier au înregistrat în contabilitate operațiuni comerciale de aprovizionare cu nucă în coajă și miez de nucă de la societăți comerciale aflate pe al treilea palier al grupului.

Pe ultimul palier al grupului infracțional organizat, mai susțin procurorii, s-a situat un cetățean român care a avut rolul de a retrage din conturile bancare ale societăților aflate pe al treilea palier al grupului infracțional organizat sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și delapidare.

În cauză se efectuează cercetări față de nouă suspecți, persoane fizice (șase cetățeni turci și trei cetățeni români) și șapte suspecți persoane juridice,  pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani.

 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la aproximativ 10 milioane lei.

Oamenii legii au mai arătat că, în aceeași cauză,  se efectuează urmărirea penală in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire de acte nereale constând în aceea că, în perioada 2010-2016, liderii grupului infracțional organizat au prezentat la autoritatea vamală competentă, cu ocazia exportului de nucă în coajă și miez de nucă în Turcia, documente din care rezultă că marfa exportată este originară din România ori din spațiul comunitar, deși provine din Chile și Ucraina.

La sediul DIICOT vor fi aduse în vederea audierii un număr de nouă suspecți și zece martori.

 

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate București, Constanța, Bacău şi   Serviciilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Bistrița Năsăud, Buzău, Neamț, Satu Mare, Dâmboviţa și Sălaj, Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, I.P.J. Argeș şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Argeș.

Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii, Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Direcţiei de Informaţii şi Protecţie Internă.