calarie prodUn loc uitat de lume din România a devenit o atracţie pentru pasionaţii sportului ecvestru. La Prod, în judeţul Sibiu, cu greu prinzi semnal la telefonul mobil. Cu toate acestea aici se desfăşoară, de 7 ani, cel mai popular concurs hipic studenţesc din lume.

 

Până să existe acest eveniment, localnicii spun că în satul lor nu s-a mai întâmplat nimic de când se ştiu. Totul i se datoreaza lui Mihnea Vîrgolici, inginer zootehnist și arbitru internațional de echitație, un bucureștean care și-a făcut "buletin de Transilvania" de dragul pasiunii sale pentru cai.

Mihnea Vîrgolici, arbitru internaţional de echitaţie: „Dacă accepți că e o pasiune și te duci pentru ea până în pânzele albe, uite aici ajungi.”

Joachim Norenberg, vizitator: „ Am auzit vorbindu-se despre acest loc la hotel, la Sighișoara, ne-au recomandat locul ăsta și am venit. Am vrut să călărim și apoi, întâmplător, am văzut și natura, călare. Ador acest loc. Este verde, este frumos. Iar, caii sunt foarte prietenoși.”

 

Mihnea Virgolici era în clasa a 3-a când desena planuri pentru grajduri. Iar la vârsta majoratului, atunci când alți tineri se gândesc la cai putere, adolescentul și-a văzut împlinit visul de a avea un cal în carne și oase. De aici până la a avea propria herghelie, undeva pe lânga Otopeni, a fost cale lungă.

Mihnea Vîrgolici: „Provenind din centrul Bucureștiului, unde nu prea ai unde să vezi un cal, sigur că drumul a fost foarte anevoios. Dar se pare că marile pasiuni se nasc din lipsuri și frustrări, nu-i așa? Mi-era clar că trebuie să caut un loc în care caii mei să fie fericiți, un loc în care caii mei să poată să stea pe o pășune, să vadă verde, să nu fie doar închiși într-o boxă și în manej și să nu fie doar jucăria mea și să ajungă să fie cai și o să pot să fac această călărie de agrement, vacanțe ecvestre și să pot să dezvolt foarte mult oferta. Am luat ferma asta degradată, fără apă, fără uși, fără ferestre, drumurile nu se vedeau. În momentul în care am luat-o am terminat și toate resursele pe care le aveam, inclusiv cele care mă întrețineau pe mine. De aici și până la a dezvolta o bază hipică lipsea o verigă din lanț, una importantă. Primii 7 ani au fost apocaliptici, greu de descris în cuvinte.”

Au trecut deja 14 ani de când Mihnea Vîrgolici traiește la Prod. Sute de turiști români și străini vin, an de an, să viziteze centrul de echitație. Obstacole există și acum, și nu doar la competiții. Citește continuarea pe digi24.ro

 

 

Eveniment
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Ștefan Vlăsceanu

Bărbat accidentat de un TIR, la Tinosu

Un accident rutier în urma căruia a fost rănită o persoană, s-a produs vineri după amiază în jurul orei 15.20, pe DC 141, în localitatea Tinosu.  Update: Un bărbat de 40 de ani a fost lovit de niste...