explozie iasi

Starea victimelor rănite în urma exploziei care a avut loc luni seara la un bloc din cartierul rezidențial Copou din Iași este stabilă, trei persoane fiind internate în spital pentru evaluarea stării de sănătate, a declarat marți coordonatorul UPU-SMURD de la Spitalul Sf. Spiridon, Diana Cimpoeșu.

 

Echipajele medicale de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță au acordat îngrijiri medicale pentru 11 victime ale deflagrației care a avut loc în blocul construit în anul 1975.

Dr. Diana Cimpoeșu a afirmat că starea victimelor exploziei este stabilă, cinci dintre acestea prezentând intoxicații de la fumul inhalat și traumatisme ușoare. După ce au fost aduse la spital, doar trei persoane, cu vârste cuprinse între 61 și 85 de ani, au rămas internate la Spitalul de Neurochirurgie.

 

"Leziunile nu au determinat de o stare de șoc. După evaluare, se va stabili dacă e necesară rămânerea în spital. Vorbim de persoane vârstnice", a spus Diana Cimpoeșu.

Deflagrația, în urma căreia două persoane au decedat, s-a produs din cauza unor acumulări de gaze, iar cele mai afectate locuințe ale blocului C2 situat pe strada Văscăuțeanu sunt cele situate la parter, avarii serioase suferind și locuințele aflate la etajele superioare.

Viceprimarul Gabriel Harabagiu a declarat că peretele exterior al blocului fost aruncat în stradă, plafonul de la etajul unu a ajuns la parter, iar cel de la parter la subsol.

Purtătorul de cuvânt al ISU Iași, Loredana Covalschi, a declarat că în urma exploziei două persoane, profesorul universitar Victor Bulacovschi, fost prorector al Universității Tehnice "Gheorghe Asachi" Iași, și soția acestuia, fost cercetător la Institutul Petru Poni, și-au pierdut viața. Ei au fost prinși printre dărâmături și au fost scoși cu greu de echipele de intervenție, femeia fiind găsită la mai bine de o oră de la începerea căutărilor.

Astăzi urmează să se facă noi expertize și evaluări, pentru a se stabili cum s-a produs explozia.