ana

Pe 10 iunie a.c., Majestatile Lor Regele Mihai I (94 de ani) si Regina Ana (92 de ani) au sarbatorit 68 de casatorie, mentiona la acea data site-ul casa-regala.blogspot.ro, amintind ca cei doi s-au casatorit in 1948, la Atena, la invitatia Regelui Pavlos al elenilor, care a fost gazda generoasa a evenimentului. Regele Mihai I si Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei.

 

La 10 iunie 1998, in Franta, inconjurati de familie si de prieteni, Majestatile Lor au sarbatorit Nunta de Aur, invitati de autoritatile Departamentului Vendee, potrivit site-ului citat.
La 10 iunie 2008, la Bucuresti si la Castelul Peles, a fost sarbatorita Nunta de Diamant, la 60 de ani de la casatorie. A fost atunci primul jubileu regal desfasurat in tara, cu zeci de invitati din strainatate, omagiat de mii de romani si privit la televizor de sute de mii de concetateni.
La 10 iunie 2013, Majestatile Lor au celebrat, intr-un cadru privat, Nunta de Safir, adica 65 de ani de casatorie. Regele si Regina sunt cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei.
Principesa Ana de Bourbon-Parma, sotia regelui Mihai, a decedat luni, 1 august, la varsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, in Elvetia, a anuntat Casa Regala a Romaniei. Regele Mihai I si Regina Ana au format cel mai longeviv cuplu regal din istoria Romaniei, noteaza Mediafax.

Fiica a Principelui Rene de Bourbon-Parma si a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a nascut in al XVI-lea arondisment al Parisului, la data de 18 septembrie 1923. Pana la izbucnirea razboiului, in 1939, a copilarit in Franta. La 16 ani a plecat insa cu familia in Spania, ulterior in Statele Unite ale Americii. A studiat pictura la New York, iar pentru a-si castiga existenta a lucrat ca vanzatoare intr-un magazin care comercializa panglici si flori artificiale.

 

In 1942 s-a inrolat ca voluntar in armata franceza, unde, impreuna cu regimentul ei, a fost in Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg si Germania, pana la sfarsitul razboiului. Pentru activitatea desfasurata a fost avansata de la gradul de caporal la cel de locotenent, iar la finalul razboiului a fost decorata cu medalia Crucea de razboi a Frantei.

"La inceput am condus o ambulanta. Era o munca foarte grea pentru ca vedeai atat de multa suferinta. Dupa asta m-au mutat si am devenit soferul comandantului. Faceam curierat", declara Regina intr-un interviu acordat TVR in anul 2008.

Citește articolul integral pe hotnews.ro