farma

În cursul anului trecut, 102 companii producătoare și distribuitoare de medicamente au plătit medicilor, farmaciștilor și asociațiilor profesionale din domeniul sănătății 163,7 milioane lei. Adică, 36,78 milioane euro. O parte din sumă a acoperit participarea cadrelor medicale la diferite congrese și simpozioane aducătoare de credite de educație medicală continuă. Restul a fost pentru recompensarea medicilor pentru diverse prestații: implicarea în acțiuni de promovare explicită a unor medicamente, redactarea unor articole, susținerea unor prezentări, etc. Într-un top al cadrelor medicale cel mai bine plătite în 2015 îl găsim pe primul loc pe președintele Colegiului Farmaciștilor din România, Dumitru Lupuliasa (foto). Pe următoarele poziții se înscriu medici, unii dintre ei șefi de clinică sau de secție, de la spitale din București, Timișoara, Cluj, Târgu Mureș și Iași.

 

Ca și în 2014, cei mai mulți bani au ajuns de la companiile farmaceutice la medicii cu multe titluri și funcții. Unii dintre aceștia au reușit să adune, pe parcursul anului trecut, chiar și peste 70 de plăți în contul lor. Și nu au refuzat nicio sumă, chiar dacă, la salariile declarate, nu ar fi avut dificultăți să plătească, de pildă, 45 de lei pentru transport la Poiana Brașov sau 197 de lei pentru cazare la Cluj.

Față de situația pe 2014, prezentată de digi24.ro în campania Afacerea Medicamentul. Drumul banilor, în cazul unor medici aproape că s-au înjumătățit sumele plătite de firmele farma. În această categorie se încadrează, de exemplu, prof. Tudor Udriștoiu de la Craiova (84.592 lei în 2015 față de 164.513 lei în 2014), medicul oncolog Anda-Natalia Ciuhu de la Spitalul „Sf. Luca” din București (52.195 lei în 2015 față de 113.169 lei în 2014) sau prof. dr. Călin Giurcăneanu de la Spitalul Elias din București (84.200 lei în 2015 față de 135.825 lei în 2014).

 

Alți medici, chiar dacă au înregistrat o scădere pe cont propriu, au recuperat pe familie. Adrian și Anca Streinu-Cercel (el - manager al Institutului „Matei Balș”, ea, fiica lui - medic tot la „Matei Balș”) au primit, de exemplu, împreună, 276.178 lei de la șapte companii producătoare și distribuitoare de medicamente.

În familie au primit sponsorizări și soții Mihai și Violeta Bojincă (el - șef secție la Spitalul Cantacuzino București, ea - medic la Spitalul „Sf. Maria” București), însumând 133.650 lei.

Similar, soții Daniel și Letiția Coriu, Radu și Simona Vlădăreanu, Crina și Ioanel Sinescu.

Prof. Dumitru Lupuliasa: circa 248.000 lei de la 21 de firme 

Președinte al Colegiului Farmaciștilor din România, membru al Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului și fost decan al Facultății de Farmacie, prof. univ. dr. farmacist Lupuliasa (foto) a fost, în 2015, beneficiarul unor sponsorizări și plăți în valoare totală de 248.664 lei. Adică, echivalentul a peste 55.000 euro.

Banii au venit de la 21 de companii farmaceutice, prin 71 de plăți. Sumele primite au variat de la 200 lei (cazare pentru un eveniment la care a fost speaker) la 21.332 lei (pentru „redactarea și susținerea de prezentări în cadrul simpozioanelor și conferințelor, cu caracter științific”, de la Farmexpert DCI, membru al Walgreens Boots Alliace, care se autointitulează „lider mondial în industria farmaceutică și de frumusețe).

În multe cazuri, colaborarea Lupuliasa-firme farma a presupus „conferențiere” și „consultanță”, dar găsim în listă și „conferință medicală cu prezentare produs” pentru Johnson&Johnson România.

Veniturile profesorului Lupuliasa pe 2015 sunt o necunoscută, în condițiile în care ultima declarație de avere postată pe site-ul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București vizează anul 2014.

După cum a arătat digi24.ro în campania Afacerea Medicamentul. Drumul banilor, președintele Colegiului Farmaciștilor a beneficiat și în 2014 de generozitatea companiilor farma, primind circa 166.000 lei.

Prof. Daniel Lighezan: bani pentru a participa la evenimente Pfizer și Amgen

Șef al Clinicii de Medicină Internă a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, membru al Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara și trezorier al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Daniel Florin Lighezan a primit, în 2015, suma totală de 191.367 lei (cu aproape 73.000 de lei mai mult decât în 2014). Banii au venit de la 16 companii farma. Minimul a fost de 45 lei pentru transport la un eveniment desfășurat în Poiana Brașov în iunie 2015, iar maximul de 19.308 lei pentru „participare manifestare științifică internațională”.

Pe lista activităților prof. Lighezan remunerate de producătorii de medicamente găsim și „participare eveniment Pfizer” și „speaker la eveniment Amgen”.

Medicul a avut, potrivit declarației de avere pe anul 2015, venituri salariale de circa 140.000 de lei.

Prof. Dan Dobreanu: 92 de plăți din partea a cinci companii

Șef al secției Cardiologie 1 a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș și vicepreședinte al Societății Române de Cardiologie, prof. dr. Dan Dobreanu a avut, în 2015, sponsorizări și plăți din partea companiilor farma în valoare totală de 184.842 lei. Medicul a interacționat doar cu cinci firme, dar colaborările s-au concretizat în nu mai puțin de 92 de plăți, cu sume cuprinse între 168 lei și 15.242 lei.

Dintre activitățile remunerate atrag atenția, și în cazul său, cele șase participări la „eveniment Pfizer” și cele 32 de servicii de conferențiere și consultanță.

Din ultima declarație de avere postată de medic pe site-ul spitalului din Târgu Mureș aflăm că veniturile sale pe 2015 au fost de circa 180.000 de lei.

Cât despre banii primiți de la companiile farma, doar o parte din aceștia au fost trecuți în declarația de avere. Concret, Dobreanu a trecut sponsorizări și venituri din conferențiere în valoare totală de 156.532 lei. 

Conf. Cristian Serafinceanu: „Nu sunt colaborator, astea sunt contracte comerciale”

Șef al Centrului de Hemodializă al Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. N. Paulescu”, șef de disciplină la UMF „Carol Davila” din București și președinte al Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, conf. dr. Cristian Serafinceanu figurează și el în topul cadrelor medicale bine plătite de companiile farma, cu un total de 184.516 lei.

A colaborat cu 12 firme. Cea mai mică sumă a fost de 32 lei și a fost trecută cu titlul „transport în vederea deplasării la Gidy, Franța” (tot pentru transport la același eveniment, Servier Pharma plătind ulterior încă 5.541 lei). Cea mai mare sumă a fost de 18.110 lei și a fost plătită de AstraZeneca Pharma pentru „participare manifestare științifică internațională”.

Prof. Dan Andrei Gheorghe: Firmele farma sunt „colaboratori ai activităţii de învăţământ”

Șef al secției Cardiologie a Spitalului Clinic Colentina și șef disciplină la UMF „Carol Davila”, prof. univ. dr. Dan Andrei Gheorghe a primit în 2015, sub formă de sponsorizări sau plăți, suma de 174.399 lei. Adică, de aproape patru ori mai mult decât în 2014 (când a avut un total, conform listelor ANMDM, de 43.671 lei).

Anul trecut, medicul a colaborat cu 12 firme producătoare și distribuitoare de medicamente. Cea mai mică sumă, de 170 lei, a fost plătită de Boehringer Ingelheim pentru participarea la Forumul Național de Tromboză derulat la Poiana Brașov. Cea mai mare, de 13.572 lei, a venit de la Servier Pharma pentru „evenimente medicale”. Cu Pfizer România a avut trei contracte pentru a participa la „eveniment Pfizer”, iar cu Amgen România, cinci contracte, pentru a fi „speaker la eveniment Amgen”.

Ultima declarație de avere postată de medic pe site-ul Spitalului Colentina este datată 2015, aferentă veniturilor din 2014.

Conf. dr. Bogdan Mircea Mihai: 146.286 lei - „doar expertiză medicală”

Medic la Clinica Diabet zaharat, Nutriție și Boli Metabolice a Spitalului Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon”, conf. dr. Mihai Bogdan Mircea a primit 146.286 lei de la 10 companii farmaceutice. Cea mai profitabilă colaborare s-a dovedit a fi cea cu AstraZeneca Pharma, de la care a primit puțin peste 40.000 de lei, pentru 16 servicii de conferențiere și consultanță.

articolul complet pe digi24.ro