medici

Din 2015 lista medicilor care primesc bani de la companii farmaceutice trebuie să fie publică. Dar autoritățile pun documentele în locuri și feluri extrem de greu de accesat — practic este ratată miza. Un bărbat a luat datele, le-a curățat și a creat un motor de căutare simplu. Îl vom numi S, pentru că a preferat să nu îi fie dată identitatea.

 

Banii primiți de doctori de la companii farmaceutice îi pot deturna: ajung să servească interesul companiei, în timp ce interesul pacientului trece în plan secund. Pot înclina să prescrie medicamentele companiei de unde iau bani, indiferent de eficiența lor, sau chiar pot ajunge să facă experimente pe pacienți.

Nu înseamnă că orice medic va proceda așa, dar riscul există, fiindcă banii oferiți vin la pachet cu obligații (implicite sau explice).

Tocmai de asta, în majoritatea statelor, relația doctor - companie farmaceutică este strict reglementată.

Ce spune legea din România: Legea privind reforma în domeniul sănătății (nr. 95/2006) spune că „exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de angajat sau colaborator al unităților de producție ori de distribuție de produse farmaceutice sau materiale sanitare”. Pentru șefii unităților de primire a urgențelor situația e și mai strictă: „medicii și asistenții-șefi ai unităților de primire a urgențelor nu pot fi sponsorizați și/sau finanțați, direct sau indirect, pentru participare la conferințe, congrese și alte tipuri de manifestări, de către firmele care comercializează produse farmaceutice și/sau materiale sanitare ori firmele care reprezintă interesele acestora și nici de către firmele de aparatură medicală”.

“Am făcut un instrument. Nu dă verdicte, nu condamnă pe nimeni. Îl folosești așa cum folosești google: îți dă tot felul de informații la o căutare și e treaba fiecăruia să caute mai departe ce e credibil și ce nu.

Orice ziarist local poate să intre acolo, să caute șeful de secție dintr-un spitalul judetean, și dacă găsește ceva interesant, să-si construiască o investigație cu diverse alte surse mult mai riguroase.

Vizualizarea făcută de mine te ajută să găsești acul în carul cu fân”, spune S.

Caută numele doctorului tău AICI!

Citește articolul întreg pe digi24.ro