virus zika in romania

O tânără de 27 de ani, întoarsă recent din Martinica, a fost diagnosticată cu Zika. Informația a fost confirmată de Ministerul Sănătății.

 

Tânăra a mers la spital a doua zi după ce s-a întors din Martinica, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății Laurentiu Colintineanu.

„Cazul ei este unul izolat, legat de o călătorie efectuată într-o zonă cu transmitere activă a virusului. Nu vorbim despre o infectare pe teritoriul României, ci despre un așa numit caz de import”, a adăugat el.

 

Ministerul Sănătății a anunțat că va transmite publicului un set de recomandări privind protejarea în fața acestui virus.   

Virusul este principala cauză a microcefaliei şi a altor afecţiuni ale nou-născuţilor. Mii de copii au fost diagnosticaţi cu boala, care duce la o dimensiune a capului mai mică decât cea normală şi împiedică dezvoltarea capacităţilor mentale.

Zika a fost descoperit în Uganda în 1947, dar a provocat foarte puţine epidemii acolo sau în restul lumii, până acum doi ani. Oamenii de ştiinţă cred că virusul a ajuns în Brazilia adus de un turist când ţara a găzduit Cupa Mondială la fotbal.

sursa: digi24