bunee

Un orfan din Constanţa îşi trăieşte visul în Statele Unice ale Americii. Bunee, aşa cum a fost poreclit în orfelinatul din România, a fost abandonat la naştere, dar o familie de americani i-a schimbat radical destinul atunci când l-a adoptat. După ce s-a luptat pentru a depăşi traumele din copilărie, Bunee s-a regăsit în regia de fim. La 23 de ani, tânărul este printre regizorii nominalizaţi la Emmy, iar fimul despre viaţa lui a avut premiera la Cannes.

Bunee a fost abandonat la naştere într-un spital din Constanţa de o mamă pe care n-a cunoscut-o niciodată. Şi-a petrecut primii şase ani de viaţă într-un orfelinat, iar salvarea lui a venit printr-un clip. Filmarea în care Buni râdea şi se juca a impresionat un cuplu din Statele Unite care dorea să adopte un copil din România.

„Îmi amintesc că priveam afară, pe geam şi că i-am văzut pe ei (n.r. părinţii adoptivi) când au parcat în faţă. 'Bunee, vino cu mine' şi am văzut o un bărbat şi o femeie. Eram atât de fericit, încât am fugit repede înspre ei. A fost un moment emoţionant,” povestește Iancu "Bunee" Tomlinson.

Publicitate - continuă să navighezi
Continuă să citești

În anul 1999 Iancu a plecat spre o viaţă în adevăratul sens al cuvântului. 70 de copii normali dar şi cu handicapuri severe psihice şi locotomorii trăiau în acest orfelinat, izolaţi de restul lumii. În vremea aceea, tot acest centru era împrejmuit cu garduri uriaşe din beton.

Garduri şi bariere pe care Buni a încercat să le depăşească.

„În primii doi ani ne-am confruntat cu situaţii pline de furie necontrolată. Crizele de furie erau atât de grave, încât îi plesneau vasele de sânge pe tot corpul,” spune Susan Tomlinson, mama lui "Bunee".

„Bunee are harul de a se adapta uşor. Probabil, este singurul lucru care l-a ajutat să supravieţuiască acelui sistem,”zice Tommy Tomlinson, tatăl lui "Bunee".

Şase ani mai târziu, viaţa i s-a schimbat din nou. A avut ca tema la şcoală să ilustreze în imagini un anumit subiect. Bunee şi-a filmat colegii de clasă şi părinţii și a descoperit că asta vrea să facă în viitor. S-a înscris la cursurile de vară ale unei prestigioase instituţii de film şi a fost cel mai tânăr elev admis vreodată. În al doilea an de liceu a început să facă primii bani din producţie publicitară. Apoi, a devenit regizorul propriei poveşti.

„Marea problemă când m-am gândit să fac acest documentar a fost că nu ştiam de unde să încep: prea multe poveşti, prea multe imagini de arhivă, fotografii. Părinţii mei au făcut o treabă excelentă pentru că au păstrat totul,”spune Iancu "Bunee" Tomlinson.

Filmul despre un copil orfan din Constanţa a avut premiera la Cannes şI are cinci nominalizări la Emmy. Din 1997 şi până în 2000, atunci când adopţiile internaţionale au fost oprite, 508 copii din orfelinatele constănţene au fost adoptaţi de străini.

sursa: digi24.ro


Drepturi de autor și renunțarea la răspundere juridică

Site-ul Observatorul Prahovean (www.observatorulph.ro) conține, pe lângă fotografiile și materialele produse de jurnaliștii noștri, materiale protejate prin drepturi de autor a căror utilizare nu a fost întotdeauna autorizată în mod expres de către deținătorul drepturilor de autor.

În concordanță cu misiunea noastră, aceea de a asigura dreptul la informare al cetățenilor, considerăm că aceasta reprezintă o "utilizare corectă" și neangajantă în domeniul legilor copyright a oricărui material protejat prin drepturi de autor, așa cum este prevăzut în legislația națională, europeană și internațională (ex.: secțiunea 107 din Legea drepturilor de autor din SUA, Directiva UE, DIRECTIVA (UE) 2017/ 1564 și Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor și drepturile conexe, actualizată – Art. 35, lit. f).

Excepție fac cazurile materialelor publicitare plătite (marcate cu: ”Publicitate” sau ”(P)”), acolo unde răspunderea juridică asupra textelor/fotografiilor aparțin în totalitate clientului nostru.

Dacă doriți să utilizați materiale protejate prin drepturi de autor de pe acest site în scopuri proprii, care depășesc utilizarea corectă, trebuie să obțineți permisiunea de la proprietarul drepturilor de autor.

Travel&Lifestyle
  • Duminică, 23 Septembrie 2018
  • De Mihai Popescu

Când trecem la ora de iarnă

În ciuda discuțiilor la nivel european pe această temă, ora se schimbă și anul acesta. România va trece la „ora de iarnă”, ca în fiecare an, în ultimul weekend din octombrie, adică în noaptea de 27...

Național
  • Duminică, 16 Septembrie 2018
  • De Roxana Tănase

Cutremur de 3,2 grade în județul Buzău

Seismul s-a produs duminică dimineață, la ora 09.19, în județul Buzău, potrivit Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Cutremurul a avut magnitudine de 3.2 grade...