defrisari1

Organizatiile de mediu pun recentele inundatii din Maramures pe seama defrisarilor masive din zona.

 

Activistii sustin ca efectele urgiei care a maturat tot in cale puteau fi mult diminuate daca munti intregi n-ar fi ramas fara padure din cauza mafiei lemnului care a facut tot ce a vrut mai bine de 20 de ani.

Din satelit se vede dezastrul produs in padurile din Maramures prin comparatie cu Ucraina vecina. Harta zonelor cu risc de taieri ilegale pune judetul din nordul tarii in zona codului rosu. Organizatiile de mediu atrag atentia ca numai anul trecut din padurile acestea s-au exploatat ilegal copaci ce ar putea fi incarcati intr-un tren cu 100 de vagoane.

 

Mihai Lesan, reprezentat Directia Silvica Maramures: "In ceea ce inseamna taierile ilegale vorbim la finalul anului 2015 de 7.502 metri cubi de material lemnos sustras ilegal. Pentru 2016, pentru primele trei luni vorbim de un volum taiat ilegal de 451 metri cubi." 
Reporter: "Au legatura inundatiile cu defrisarile?" 
Mihai Lesan: "Este unul din factori."

defrisari

Cel putin pe hartie se pare ca "Radarul Padurilor" ar fi limitat transporturile ilegale de lemn cu peste 60 la suta. Cu toate acestea, efectele jafului din ultimii 20 de ani incep sa fie acum decontate de locuitorii din zona.

La Borsa, in zonele Negoiescu si Repedea, pamantul a luat-o la vale, iar casele oamenilor au fost inghitite de ape luna trecuta.

Radu Vlad, coordonator programe forestiere WWF: "Iata ca se confirma inca o data corelarea directa intre codul rosu de taieri ilegale si codul rosu al efectelor inundatiilor. Nu intamplator degradarea padurilor, taierile ilegale sunt considerate o amenintare la siguranta nationala."

In ultimii 20 de ani, mii de hectare de padure din Muntii Maramuresului au fost rase de pe fata pamantului. S-au gasit cativa tapi ispasitori, s-au dat amenzi si autoritatile au anuntat ca si-au facut treaba. Sub protectia anonimatului, oamenii spun ca inca se mai taie la Borsa, iar lemnul este dus in alte judete pentru prelucrare.

Radu Vlad, coordonator programe forestiere WWF: "Taierile ilegale nu creaza numai pierderi de ordin economic prin furturi de lemne, ele prin degradarea ecosistemelor conduc la pierderea serviciilor de mediu si asftel afectarea pe termen lung a intregii comunitati.''

Un proiect de lege aflat in Parlament propune dublarea amenzilor pentru taierile ilegale, iar atunci cand un transport este descoperit, acesta sa fie confiscat de autoritati cu tot cu vehicul. 

sursa: stirileprotv.ro

 

Național
  • Vineri, 22 Septembrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Pentru fiecare copil o familie și o comunitate

Pentru perioada 2014-2020 România a stabilit o serie de priorități cu privire la închiderea instituțiilor de tip vechi și asigurarea tranziției la servicii comunitare, intervenții timpurii și măsuri de...