pensie

De la 1 iulie, pentru bărbaţii din Republica Moldova s-a majorat cu 6 luni stagiul de cotizare necesar pentru obţinerea dreptului de a beneficia de pensia completă pentru limită de vârstă. Bărbaţii care se pregătesc să iasă la pensie pentru limita de vârstă după 1 iulie 2016 trebuie să confirme un stagiu de cotizare de 33 de ani, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă remis de Casa Naţională de Asigurări Sociale. 

 

Potrivit modificărilor introduse în Legea privind pensiile de asigurări sociale de stat, începând cu 1 iulie 2011 a fost prevăzută creşterea stagiului de cotizare pentru bărbaţi necesar stabilirii pensiei pentru limita de vârstă cu 6 luni anual, până când va ajunge la 35 de ani. La acel moment stagiul de cotizare pentru stabilirea pensiei depline pentru limita de varstă la bărbaţi constituia 30 de ani.

Stagiul va creşte până în anul 2020.   Dacă stagiul de cotizare pentru bărbaţi se majorează anual cu 6 luni, atunci stagiul de cotizare pentru femei rămâne neschimbat.

Pentru calcularea pensiei depline pentru limita de vârstă femeile trebuie să confirme un stagiu de cotizare de 30 de ani. Pentru stabilirea pensiei parţiale, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei este nevoie de confirmarea unui stagiu de cotizare de cel puţin 15 ani.  

 

În Moldova vârsta de pensionare pentru femei rămâne a fi 57 de ani, iar pentru bărbaţi – 62 de ani.

sursa: adevarul.ro