diaspora registru electoral

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că, până la data de 30 iunie 2016, un număr de 1788 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral.
Dintre aceștia, 1281 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 507 au optat pentru votul în secțiile de votare.

 

AEP face apel la cetățenii români din afara granițelor țării să se adreseze misiunilor diplomatice și oficiilor consulare în vederea depunerii documentelor necesare înscrierii în Registrul electoral cu opțiunea pentru votul prin corespondență sau la o secție de votare din apropierea locuinței. De asemenea, Autoritatea recomandă alegătorilor români din străinătate să se informeze la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare în afara țării.

Potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, Ministerul Afacerilor Externe organizează alegerile parlamentare în străinătate.

AEP informează cetăţenii români din diaspora cu privire la înscrierea în Registrul electoral, condiţiile de votare și locurile de desfăşurarea votării în străinătate și de aceea va comunica periodic (de două ori pe lună) datele privind numărul de solicitări de înscriere în Registrul electoral depuse de către alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării.