amenzi stadioane

Guvernul a majorat amenzile, la 50.000 de lei, în cazul nerespectării legislației de către organizatorii de spectacole pe arenele sportive.

 

Printr-un proiect de lege adoptat astăzi, Guvernul a modificat și completat Legea nr.4/2008 privind prevenirea și combaterea violenței cu ocazia competițiilor și a jocurilor sportive. Proiectul de act normativ aprobat revizuiește, printr-o serie de măsuri, componența și rolul Comisiei de verificare a modului în care sunt respectate condițiile de siguranță pe arenele pe care se desfășoară activități sportive. Astfel, din această comisie vor face parte și reprezentanți ai Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, care se vor alătura reprezentanților direcţiei judeţene pentru sport, unităţii de jandarmi competente teritorial, organizatorului competiţiei şi responsabilului de ordine şi siguranţă al organizatorului de joc.

De asemenea, se arată într-un comunicat de presă emis de Guvern, se redefinește rolul comisiei de verificare, în sensul că, dacă are observații cu privire la îndeplinirea condițiilor de siguranță de către organizatori, comisia va sesiza (în prezent propune) federația de specialitate pentru aplicarea sancțiunilor incidente.

 

Includerea unor reprezentanți ai ISU în cadrul Comisiei de verificare, precum și redefinirea rolului acesteia, sunt măsuri menite să conducă la creșterea gradului de siguranță a spectatorilor.

Prin proiectul de lege vor fi înăsprite sancțiunile aplicate pentru nerespectarea obligațiilor pe care le au organizatorii competițiilor pe arenele sportive. „Amenzile prevăzute de lege vor crește, în funcție de gravitatea încălcării obligației, de la 3.000 de lei la 15.000 de lei cât este în prezent, la 30.000 de lei la 50.000 lei. De asemenea, măsura sancțiunii prin suspendarea dreptului de a organiza competiții și jocuri sportive pe teren propriu pentru o perioadă de la o lună la 6 luni se va înlocui cu măsura administrativă a suspendării dreptului de a organiza jocuri sportive cu spectatori în arena respectivă sau cu interzicerea accesului spectatorilor în anumite sectoare de tribună, pe o perioadă cuprinsă între 30 și 90 de zile, în funcție de gravitatea obligațiilor încălcate de organizator”, precizează sursa citată.