demisie ministru sanatatii

Premierul Dacian Cioloş a acceptat demisia ministrului sănătăţii, Patriciu Achimas Cadariu, şi va prelua el însuşi funcţia de ministru interimar al sănătăţii până la numirea unui nou ministru. Este al patrulea ministru ce pleacă, în mai puțin de o lună.

 


Patriciu Achimas Cadariu va parasi Ministerul Sanatatii au declarat pentru HotNews surse oficiale. Palatul Victoria a confirmat intr-un comunicat de presa ca premierul Ciolos a acceptat demisia lui Cadariu.Interimatul la Ministerul Sanatatii va fi preluat de premierul Dacian Ciolos, potrivit unui comunicat de presa.

"Am acceptat astazi demisia domnului ministru Patriciu Achimas Cadariu care mi-a fost inaintata in cursul acestei zile. In perioada urmatoare voi inainta presedintelui Iohannis o propunere pentru functia de ministru al Sanatatii", informeaza Guvernul.

 

Plecarea lui Achimas Cadariu vine in contextul imensului scandal privind dezinfectantii diluati din spitale si modul in care a gestionat MS dezvalurile pe aceasta tema si controalele demarate in unitatile spitalicesti.

Scandalul, ce are are in centru principalul furnizor de dezinfectanti din sistem, Hexi Pharma, a izbucnit dupa dezvaluiri facut pe Tolo.ro, investigatii privind problemele din sanatate fiind facute si de Euractiv.ro si Rise Project.

Este a patra plecare din cabinetul Ciolos in mai putin de o luna dupa revocarea saptamana trecuta a lui Vlad Alexandrescu (inlocuit ca ministru al culturii de Corina Suteu) si dupa demisiile ministrului fondurilor europene Aura Raducu - inlocuita cu Cristian Ghinea - si ministrului muncii Ana Costea - inlocuita cu Dragos Pislaru.

Patriciu Achimas Cadariu, este acuzat ca a mintitin conferinta de presa de miercuri, atunci cand a declarat ca nu poate publica lista spitalelor unde au fost depistate probe neconforme in urma controalelor recente "pentru ca Parchetul face o ancheta si aceasta lista e parte din dosar"

Dacian Ciolos a anuntat sambata, dupa intalnirea desfasurata la Palatul Victoria privind situatia din sistemul sanitar, ca a solicitat Ministerului Sanatatii sa declanseze o ancheta administrativa ce presupune testarea tuturor substantelor dezifectante folosite in toate spitalele din tara. Urmeaza sa fie testate atat concentratia biocidelor, cat si eficienta lor.

Premierul a trimis joi Corpul de control in doua controale majore la Ministerul Sanatatii: unul va verifica modul in care ministerul a controlat dezinfectantii Hexi Pharma, al doilea - la comisia de biocid a ministerului.

Luni, SRI a afirmat ca in ultimii cinci ani a trimis decidentilor legali circa 100 de informari privind sistemul de sanatate, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infectiilor nosocomiale intraspitalicesti.

sursa: hotnews.ro