romgaz lukoil rapsodia

Zăcământul de gaze naturale descoperit anul trecut de grupul rus Lukoil în apele teritoriale românești ale Mării Negre conține rezerve de peste 32 miliarde de metri cubi, potrivit evaluărilor preliminare ale rușilor.

 

Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele Lukoil, Vladimir I. Nekrasov, la București, în cadrul unei întâlniri cu ministrul român al Energiei, Victor Grigorescu.

"Oficialul rus a prezentat și o parte din programele viitoare ale companiei în România, punând accent pe continuarea activităților de explorare, în cadrul consorțiului din care mai fac parte firma americană PanAtlantic și Romgaz, a zăcământului de gaze Lira din perimetrul Trident din Marea Neagră, conform contracului de concesiune existent. În baza evaluărilor preliminare, rezervele de gaze evidențiate până în prezent depășesc 32 miliarde mc, iar cercetările vor continua atât prin lucrări de explorare seismică, cât și prin noi forări cu sonda de prospecțiuni", se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, emis în urma întâlnirii de miercuri dintre Grigorescu și Nekrasov.

Lukoil a anunțat, în octombrie anul trecut, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, compania anunțând la acea dată că estimările preliminare, care urmau a fi confirmate de forajul de evaluare, indică prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României. Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre.

 

sursa: profit.ro