După punerea sub control judiciar a lui Ludovic Orban, candidat la Primăria Generală a Municipiului București, pentru că a pretins (și a și primit) 50.000 euro pentru campania electorală, ne-am gândit că ar fi util un scurt ghid pentru candidați și partide privind ce și cum ar trebui să facă pentru a respecta regulile de finanțare a campaniilor electorale.
În primul rând, trebuie să ne amintim că legea finanțării partidelor și a campaniilor electorale a fost modificată chiar de colegii domnului Orban, PNL și PSD votând pentru noi reguli în această privință.
În al doilea rând, am simplificat regulile de finanțare a campaniei electorale la 30 de pași simpli, deși ele pot fi sintetizate și în 3 reguli simple:
1.Contribuțiile trebuie declarate foarte strict
2.Pentru sume mai mari de 10.500 lei (și pentru că suntem în 2016!), banii trebuie virați prin cont bancar
3.Trebuie respectate plafoanele maxime pentru candidați, care sunt raportate la salariul minim din 2016
Ca să intrăm un pic mai mult în detalii, haideți să vorbim…
Întâi despre procedură:
1.Nu își ține candidatul evidența contribuţiilor şi a cheltuielilor pentru campania electorală, ci un mandatar financiar, desemnat cu acest scop
2.Până cel mai târziu la data de 6 mai 2016, candidatul are obligația de a deschide, prin mandatar financiar, conturi bancare pentru campania electorală, după cum urmează:
•un cont bancar la nivel central;
•câte un cont bancar la nivelul fiecărui judeţ;
•câte un cont bancar la nivelul fiecărui sector al municipiului Bucureşti SAU un cont bancar la nivelul municipiului Bucureşti.
3.Toate operațiunile de încasări și plăți privind campania electorală se fac numai prin conturile bancare deschise special pentru campania electorală.
4.Contul bancar central pentru campania electorală se deschide numai de către un partid și poate fi alimentat doar până pe 6 mai 2016.
5.Alimentarea contului bancar central pentru campania electorală se face numai din transferuri ale fondurilor obținute în afara campaniei electorale (care provin din perioada de timp anterioară datei începerii campaniei electorale, respectiv cotizaţii, donații, venituri provenite din activităţi proprii, împrumuturi în bani de la persoane fizice şi juridice, obținute conform legii până la data de 5 mai 2016 inclusiv).
6.Din contul bancar central pentru campania electorală se pot transfera, prin virament bancar, sume în celelalte conturi bancare pentru campania electorală și se pot face plăți pentru cheltuieli electorale.
7.Contul bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivelul sectorului municipiului București/la nivelul municipiului București se poate alimenta numai în perioada 4 mai – 4 iunie 2016, ora 07.00.
8.Alimentarea contului bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivelul sectorului municipiului București/la nivelul municipiului București se poate face numai din:
•contribuții electorale ale candidaților din județul/sectorul respectiv sau din municipiul București, după caz;
•transferuri de fonduri din contul bancar de campanie deschis la nivel central.
9.Din contul bancar pentru campania electorală la nivel județean, la nivelul sectorului municipiului București/la nivelul municipiului București se pot face plăți numai pentru cheltuielile electorale efectuate la nivelul respectiv.
De unde poți lua bani
Campania electorală pentru alegerile locale din anul 2016 poate fi finanțată numai din două surse:
•Contribuțiile partidelor
•Contribuțiile candidaților
I. Contribuțiile partidelor politice (și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale):
10.Pentru fiecare listă de candidaţi la consiliul judeţean şi la Consiliul General al Municipiului București un partid poate transfera în contul bancar central pentru campania electorală câte 52.500 lei
11.Suma maximă care poate fi depusă în contul bancar central poate ajunge astfel la 2.205.000 lei (41 liste de candidați pentru consiliul județean x 50 salarii minime x 1.050 lei salariul minim + 1 listă de candidați pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti x 50 salarii minime x 1050 lei salariu minim).
Citește mai departe pe republica.ro