jeleu

O rețetă de jeleu din ingrediente naturale, cu conținut redus de zahăr și cu nanoparticule de aur folosite cu rol de conservant pentru a prelungi valabilitatea produsului, a fost elaborată de o echipă de cercetători de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Rețeta a fost creată de un student la Facultatea de Știința și Tehnologia Produselor Alimentare, Adrian Martău, care își pregătește lucrarea de diplomă.

 

El a folosit pentru acest produs un gelifiant natural, pectina, iar ca și arome a folosit combinații de portocală, căpșuni și nucă de cocos. Nanoparticulele de aur, folosite în jeleu, au proprietăți antibacteriene și antioxidante și dublează practic durata de valabilitate a produsului. Adrian Martău a explicat că, în mod normal, jeleul ar avea o durată de valabilitate de trei zile, însă în acest mod poate fi prelungită până la aproape o săptămână.

"Aceste nanoparticule au și caracteristici antibacteriene și antioxidante. Am folosit extracte naturale, compuși biologici activi. Sper că este un proiect inovativ și să îl regăsim pe piață, în alimentație, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fără să intervenim asupra valorii nutritive. În jeleurile obișnuite se adaugă cantități mai mari de zahăr, care depășesc 30%, însă la acest produs am folosit un adaos de zahăr de sub 15%", a spus studentul care speră să găsească o soluție pentru fabricarea produsului la scară mai mare și comercializarea în magazin.
Cityește articolul complet pe agerpres.ro