cornel patrichi
Cornel Patrichi, cunoscut coregraf şi jurat la emisiunea "Dansez pentru Tine", a murit marţi, la vârsta de 72 de ani.

 

Cornel Patrichi fusese operat de cancer la plămâni în anul 2014. Născut la Bucureşti, pe data de 1 aprilie 1944, Cornel Patrichi a avut o prestigioasă carieră de dansator şi coregraf, de numele său fiind legate mai multe spectacole de filme şi televiziune.

Cornel Patrichi a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelaşi an, că balerin la Teatrul "Constantin Tănase". În anul 1970 s-a angajat la Teatrul "Fantasio", din Constanţa. La vârsta de 26 de ani a primit derogare  să fie maistru, devenind astfel şi coreograf. A dansat 8 ani pe scena acelui teatru, dar în paralel, a lucrat şi pentru televiziune şi în filme.

Cornel Patrichi spunea că i-a mers bine în perioada comunistă, fiind numit "regele dansului de către presă", dar prietenii spuneau că era prieten cu Nicu Ceauşescu. În 1987 a lucrat la Dresda, în Germania Democrată, unde a câştigat foarte mulţi bani, dar a trecut în Italia, unde a rămas, deschizând o şcoală de balet. Locuinţa i-a fost confiscată, iar fiului lor, rămas în ţară la bunica, i s-a dat drumul abia după doi ani, timp în care Securitatea le făcea vizita cam de două ori pe săptămâna.

În anul 1999 s-a întors în ţară şi a făcut 88 de balete în doar 11 luni, pentru emisiunea "Vineri seara, cu Florin Călinescu". De asemenea, a participat de asemenea la emisiunea "Dansez pentru tine", ca membru al juriului.

Între filmele în care a jucat Cornel Patrichi se numără Alexandra si infernul (1975), Un august in flacari (1974) sau Veronica (1973), în timp ce Viraj periculos (1983); Eu, tu si Ovidiu (1977), Buna seara, Domnule Wilde, Actorul si salbaticii (1975) şi Cantecele marii (1971) sunt pelicule pentru care a realizat coregrafia.
sursa: rtv.net