colectivLa cinci luni de la devastatorul incendiu din clubul Colectiv din capitală în care au murit 64 de tineri, raportul cu privire la cauzele incendiului a fost finalizat.

 

1 aprilie a fost data limită impusă de procurori în care specialiştii de la INSEMEX Petroşani, cei de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice şi chimiştii de la Universitatea Bucureşti trebuiau să prezinte raportul tragediei din Colectiv. În urma cercetărilor, experții au conchis că substanțele găsite în aer nu au contribuit în niciun fel la propagarea incendiului. Se pare că principala cauză a declaşării a fost amplasarea greșită a artificilor. Nu doar că elementele pirotehnice erau destinate exclusiv spațiului deschis, dar erau puse mult prea aproape de stâlpul ce nu era prevăzut cu burete ignifug.

Raportul final primit de Digi24 a stabilit că viteza cu care s-a deschis focul a fost de 3,5 metri pe secundă, mult mai mare decât cea stabilită inițial. De asemenea, experții dau vina și pe lipsa extinctoarelor ce erau într-o cameră alăturată și la care nu se putea ajunge, în club fiind un singur extintor expirat.

Tragedia ar fi putut fi evitată dacă artificiile ar fi fost la o distanță mai mare de 5m de stâlp, spuma poliuretanică nu era ignifugă, la fel ca şi buretele de pe stâlp sau numărul stingătoarelor era suficient pentru ca oamenii să poată stinge focul înainte ca acesta să se propage.