luptatori antitero

Fiecare avion al companiei Tarom este păzit în timpul zborului de un luptător înarmat al Brigăzii Antiteroriste a SRI şi care se află la bord sub acoperire. Luptătorii SRI se antrenează la baza de la Grădiştea, la 40 de kilometri de Bucureşti, şi sunt pregătiţi să intervină dacă apare vreun pericol la 10.000 de metri altitudine. Arma este ultimul resort la care apelează, în caz de atac, arată un reportaj al TVR.

 

Numiţi „air marshalls” în străinătate, cei care reprezintă apărarea împotriva teroriştilor la bordul avioanelor sunt selectaţi în România dintre cei cu experienţă în  Brigada Antiteroristă a SRI. Sunt întotdeauna înarmaţi şi sub acoperire, aşa că pasagerii nu ştiu pe cine au lângă ei, arată un reportaj TVR.

La baza SRI de la Grădiştea, într-un poligon subteran, se antrenează luptătorii antitero de la bordul avioanelor civile. Trag zilnic peste 300 de cartuşe, dar pregătirea lor nu se limitează doar la asta.

Muniţia folosită de luptătorii antitero la bordul aeronavelor este una special adaptată acestui mediu. Sunt peste 1.000 de scenarii pe care instructorii le folosesc pentru a testa abilităţile luptătorilor. La 10.000 de metri în aer, luptătorii trebuie să decidă independent care e cea mai bună cale de a rezolva o criză.

 

Cursele Tarom sunt obligatoriu protejate de SRI, iar companiile private pot solicita protecţia contra cost, mai arată TVR.