parismediafax foto kenzo tribouillard

Atentatele din ultima jumătate de an au schimbat preferinţele românilor pentru vacanţele în străinătate. Un studiu realizat de o agenţie online de turism arată că Bruxelles-ul era pe primul loc până săptămâna trecută. Rezervările au scăzut însă în ultimele zile. La fel s-a întâmplat şi în cazul Parisului. Acum, românii se orientează spre Portugalia sau insulele din vestul Mediteranei şi din Atlantic, destinaţii mai scumpe dar, aparent, mai sigure.

 

Bruxellesul era până acum una dintre cele mai populare destinații de city break pentru români. Nu pentru că românii ar fi dat năvală să vadă Sediul Parlamentului European, ci pentru că din Bruxelles se poate ajunge foarte ușor la Paris, Amsterdam sau Frankfurt.

Rețeaua feroviară este foarte bine pusă la punct în această parte a lumii și un bilet dus-intors Bruxelles-Paris costa cam 40 de euro. Nu este prea ieftin, dar v-ar costa mai mult să vă cazați în Paris sau Amsterdam, de pildă.

 

În plus, și zborurile către Bruxelles sunt în general mai ieftine. Un bilet de avion dus-întors Bucureşti la Bruxelles costă în jur de 75 de euro la o companie low cost, adică la jumătate faţă de tariful pe care îl percepe aceeaşi companie spre şi dinspre Paris.

Agențiile de turism se așteaptă însă ca ultimele atentate să ducă la o adevărată prăbușire a vânzărilor pachetelor turistice către Bruxelles.

Conform celor de la Vola.ro, în zilele care au trecut de la atentat nimeni nu s-a mai interesat de această destinație. Încă nu ar fi o problemă în sine, dacă românii nu și-ar anula în număr mare rezervările făcute în ultimele luni. Aşa că, de teamă să nu își piardă definitiv clienții, companiile aeriene și hotelurile au penalizat mai puțin turiștii care s-au răzgândit pe ultima sută de metri.

Dar mai spun tour operatorii, atentatele au schimbat comportamentul turiștilor încă de anul trecut. Conform Vola.ro, cererea pentru city breakuri în toată Europa, nu doar în Belgia, a scăzut cu 40%.

Mii de români şi-au rezervat, încă de la începutul anului, vacanţe la Bruxelles pentru perioada Paştelui, estimează o companie de turism. După atentatele de marţi, foarte mulţi dintre ei au renunţat la rezevări.

„Singurele zboruri și cerințe pe care le mai avem la acest moment sunt cele pe partea de business și corporate”, spune Mariana Tufan, manager agenție de turism.

Nici Parisul nu mai este o destinaţie de vacanţă pentru români, după atentatele din noiembrie anul trecut. Agențiile de turism spun, pentru unele perioade, nu mai au nicio cerere.

„Sigur că la Paris și la Bruxelles nimeni nu mai solicită deplasări în acest moment și la Paris de când a avut loc atentatul”, declară Dan Goicea, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România.

Egiptul este o altă ţară care a dispărut de pe harta destinaţiilor de vacanţă, după ce un avion rusesc s-a prăbuşit în peninsula Sinai, în urma exploziei unei bombe plasate la bord. Peste 6.000 de români vizitau în sezonul de vârf Egiptul. Preţurile ajungeau la 800 de euro de persoană, pentru vacanțele în Sharm el Sheikh ori Hurghada. Scăderea a fost de până la 90 la sută după atentat.

„Partea de Tenerife are cea mai mare creștere și la noi deci suntem la un grad de încărcare de 40% deci aproape jumătate, Mallorca vine foarte bine din spate aproape de 30%”,adaugăMariana Tufan, manager agenție de turism.

O vacanţă de 6 zile la Bruxelles costă între 500 şi 600 de euro de persoană, în timp ce pentru una în insulele Azore sau în Mallorca turiştii plătesc aproape dublu.

sursa: digi24.ro