greseli

Comisia de afaceri europene a Senatului Romaniei a introdus intr-un proiect de lege, mot-a-mot, o serie de cerinte formulate de reprezentanti ai unor mari companii multinationale de tigari.

 

Motivarea unora dintre amendamentele asumate si adoptate de senatorii din comisie reia pana si greselile de redactare din propunerile inaintate de producatorii de tigari, interesati de amanarea aplicarii unei directive europene in Romania. 

In sedinta din 18 martie 2016, Comisia de afaceri europene a Senatului a adoptat un aviz pozitiv cu amendamete pentru proiectul de lege privind stabilirea conditiilor pentru fabricarea, prezentarea si vanzarea produselor din tutun si a produselor conexe si de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului de tutun. 

Proiectul de lege fusese inaintat de Guvern, pentru a transpune in legislatia nationala Directiva europeana 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun, care impune o serie de restrictii producatorilor de tigari, in Romania si in celelalte 27 de state membre UE. 

Problema producatorilor de tigari este ca directiva intra in vigoare, etapizat, incepand cu 20 mai 2016, data de la care si Guvernul Romaniei s-a declarat decis sa o transpuna si sa o aplice in legislatia nationala. In caz contrar, tara risca declansarea de sanctiuni europene pentru neaplicarea dreptului comunitar. 

Printr-o adresa datata 28 ianuarie 2016 si obtinuta de Honews, principalii 3 mari producatori de tigari la nivel mondial - British American Tobacco, JT International si Philip Morris - prin subsidiarele lor locale, au cerut autoritatilor executive romanesti amanarea aplicarii directivei din 20 mai in 20 noiembrie 2016. 

Adresa a fost trimisa unui numar de 12 oficiali din ministerele implicate in Grupul interinstitutional pentru transpunerea directivei produselor din tutun. Printre destinatari se numara: Iulian Chiriac - secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Gabriel Biris- secretar de stat in Ministerul Finantelor, Vlad Vasiliu - secretar de stat la Ministerul Economiei, Gelu Diaconu - pe atunci sef al Fiscului etc. 
sursa: hotnews.ro