O datorie de aproape un milion de lei care trebuie plătită Ministerului Culturii ar putea să-i lase pe funcţionarii primăriei din Bran fără salarii. Instanţa a decis, definitiv, că administraţia locală trebuie să vireze ministerului banii încasaţi, timp de patru ani, de la comercianţii din bazarul de la intrarea în Castel. Terenul aparţine statului, însă chiriile au intrat în conturile primăriei.

Bugetul comunei Bran este de 4 milioane de lei. În urma unei sentinţe definitive, autorităţile sunt obligate să achite Ministerului Culturii 970.000 de lei.

În 2005, primarul comunei Bran, Gheorghe Hermeneanu, a iniţiat o hotărâre de consiliu local prin care această zonă de lângă Castelul Bran, urma să treacă din proprietatea statului în proprietatea comunei Bran. Această hotărâre a fost ulterior anulată în instanţă, însă primăria a continuat să încaseze chirii de pe urma acestor spaţii comerciale.

În noiembrie anul trecut, Gheorghe Hermeneanu a fost prin în flagrant în timp ce primea 5.000 de lei, comisionul dintr-un contract al primăriei şi a fost suspendat. Acum, rezolvarea conflictului cu Ministerul Culturii a rămas în sarcina edilului interimar. Acesta spune că, de fapt, administraţia ar fi încasat din chirii doar 750.000 de lei între 2009 şi 2012.

Rareş Rădăcină, primarul interimar din Bran: „Suntem obligaţi ca în bugetul de venituri şi cheltuieli să prevedem această sumă pentru că riscăm să ni se blocheze conturile”.

Reprezentanţii Ministerului Culturii spun că datoria nu va fi ştearsă. Dar au decis să predea comunei zona spaţiilor comerciale.

Dragoş Neamu, consilier pe muzee şi industrii culturale creative - Ministerul Culturii: „Am decis şi soarta acestui loc despre care vorbim, şi anume trecerea lui din proprietatea statului în proprietatea publică a comunei Bran. Acest lucru urmează a se realiza prin intermendiul unei Hotărâri de Guvern”.

Fostul edil Gheorghe Hermeneanu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Braşov în 26 mai 2010, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar legat de folosirea fără drept a spaţiilor de lângă castelul Bran.

 

sursa: digi24.ro