O reducere cu 10% a prețului fructelor și legumelor combinată cu o creștere echivalentă a prețului băuturilor carbogazoase ar putea preveni în SUA un număr semnificativ de decese datorate bolilor cardiovasculare, potrivit unui studiu prezentat marți la Phoenix (Arizona) la conferința organizată de American Heart Association despre epidemiologie și modul de viață, potrivit Agerpres.

 

Modificarea regimului alimentar poate fi dificilă, dar schimbările de pe piața produselor alimentare ar putea permite prevenția, cu efecte importante asupra sănătății cardiovasculare, a explicat dr.Thomas Gaziano, profesor la facultatea de sănătate publică a Universității Harvard (Massachusetts).

Conform cercetătorilor, o scădere cu 10% a prețului fructelor și legumelor ar putea reduce mortalitatea cardiovasculară cu 1,2% în termen de cinci ani și cu aproape 2% în douăzeci de ani, cu o diminuare de 2,6 % a infarctelor miocardice și cu 4% a accidentelor vasculare cerebrale.

Mai mult decât atât, chiar și numai o creștere cu 10% a prețului băuturilor răcoritoare și a altor băuturi îndulcite ar putea reduce cu aproape 0,1% decesele cardiovasculare în cinci ani și cu 0,12% în 20 de ani. De asemenea, cazurile de diabet zaharat pot scădea cu 0,2% în cinci ani și cu 0,7% în 20 de ani, potrivit studiului.

 

Aceste două evoluții tarifare combinate ar permite în SUA stoparea până în anul 2035 a 515.000 decese care rezultă din boli cardiovasculare și a aproximativ 675.000 de infarcturi de miocardic și accidente vasculare cerebrale non-fatale.

Aceasta arată că trebuie acționat asupra prețurilor la produsele alimentare în asociere cu un impozit modest asupra vânzărilor și cu subvenții publice pentru a reprezenta mai bine costurile reale ale produselor alimentare pentru sănătate și societate, a remarcat dr. Dariush Mozaffarian de la Universitatea Tufts (Massachusetts), citat de AFP.

 

 

sursa: digi24.ro