Descoperire valoroasă la o biserică evanghelică din Transilvania. Edificiul ascunde o replică a unui celebru mozaic realizat de artistul italian Giotto di Bondone pentru bazilica Sfântul Petru din Roma.

 

Ruinele bisericii se află în satul Jelna din Bistriţa-Năsăud, iar descoperirea a fost făcută de un istoric de artă din Budapesta. Biserica medievală din Jelna a devenit o ruină. Cel mai mare duşman e umezeala constantă. Acoperişul s-a prăbuşit, iar pereţii sunt îmbibaţi cu apă. Monumentul ar putea fi salvat datorită descoperirii făcute.

Doctorul în istoria artei Papp Szilard care a analizat câteva fragmente crede că reprezintă reproducerea unui mozaic asemănător celui de la intrarea în catedrala Sfântul Petru din Roma.

Teoria lui e susţinută şi de istoricii români. Ei au descoperit în arhivele din Sibiu un document din secolele XV - XVI, cu informaţii importante despre biserica din Jelna.

 

Anul acesta, biserica a trecut în proprietatea Consiliului Judeţean. Care ar trebui să aloce bani pentru reabilitarea ei.

Câteva fragmente de frescă pot fi văzute la Muzeul din Bistriţa

 

 

sursa: gandul.info

 

Național
  • Vineri, 20 Octombrie 2017
  • De Georgiana Kelemen

Spotify se lansează pe piața din România

Spotify, unul dintre cele mai populare servicii de music streaming online din lume, se pregătește să pătrundă și pe piața din România, la finalul lunii noiembrie, pe data de 28, scrie Manafu....