În condiţiile în care elevii din România ajung să adune milioane de absenţe după doar un semestru de şcoală, anumiţi directorii se gândesc că, dacă vor să îi ţină la ore, trebuie să le dea ceva la schimb. Un director din Iaşi a făcut chiar nişte calcule şi a ajuns la concluzia că le poate da elevilor premii ca tablete, căşti, telefoane mobile, ba chiar pizza în cazul în care aceştia nu mai lipsesc de la ore. Totul se face în baza unui concurs şi, până acum chiar a dat rezultate: numărul absenţelor s-a înjumătăţit.

Colegiul Tehnic de Transporturi din Iaşi are aproape 640 de elevi şi mult timp a fost pe lista liceelor cu număr mare de absenţe. Directorul s-a gândit că pedepsirea elevilor nu are cum să rezolve problema cu atât mai mult cu cât unii dintre ei motivau absenţele prin faptul că sunt navetişti. Aşa că soluţia a fost stimularea lor să rămână la ore, iar acest lucru a fost posibil atunci când li s-a oferit ceva la schimb.

Viorel Bejan, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi: „Cineva a spus că elevii au plecat de la ultima oră pentru că au plecat mai devreme la cantină. Am zis: hai să vă dau o pizza la clasă şi nu mai plecaţi de la oră”.

Acesta se pare că a fost punctul de plecare pentru ideea directorului de a-i premia pe elevii care nu au absenţe. Premiul întâi înseamnă un telefon mobil, premiile II şi III căşti auto şi stickuri, iar pentru ceilalţi, câte o ciocolată şi o diplomă. Totul se face prin tragere la sorţi.

Viorel Bejan, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi: „După semestrul I, comparativ cu semestrul I anul trecut, avem cu 50 la sută mai puţine absenţe. Absenţe nemotivate, mă refer”.

63 dintre elevii Colegiului Tehnic de Transporturi din Iaşi nu a avut nicio absenţă în semestrul întâi al acestui an şcolar. În plus, este premiată şi clasa care raportează cele mai puţine absenţe. Primul loc primeşte pizza, locurile doi şi trei - plăcinte.

Premiile sunt cumpărate din diverse sponsorizări, plus 600 de lei din fondurile liceului.

Concursul va continua până la sfârșitul anului școlar. Până în vară, elevii vor mai fi premiați încă de două ori.

 

sursa: digi24.ro