Explozie de abuzuri asupra copiilor în 2015. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC) a anunţat că s-au înregistrat peste 10.000 de cazuri de abuz asupra minorilor în pimele nouă luni ale anului trecut. În tot anul 2014 se înregistraseră 9.400, iar în 2012 au fost aproape 3.000 de cazuri.

 

Categoria cea mai reclamată în privinţa abuzurilor la adresa minorilor este, de departe, neglijarea. Pe locul doi este abuzul emoţional, pe trei abuzul fizic, iar pe patru abuzul sexual – cu 5% din totalul tipurilor de abuzuri, ceea ce este extrem de grav -, pe cinci exploatarea prin muncă, iar pe ultimul loc exploatarea pentru comiterea de infracţiuni. Această ordine se repetă în fiecare statistică, an de an. Ceea ce se schimbă este numărul de cazuri de abuzuri asupra minorilor, care creşte exploziv.

Ceea ce este şi mai grav este că şi numărul cazurilor de abuz sexual asupra minorilor crește, fiind înregistrate 160 în anul 2012, 449 în 2014 şi 461 anul trecut. Opinia publică ia act doar accidental de câteva poveşti de copii violaţi pe an, dar situaţia reală este dramatică.

 

Anul trecut, din totalul cazurilor de copii abuzaţi sexual, doar 150 de dosare s-au soldat cu începerea urmăririi penale, din 257 de cazuri în care s-a finalizat ancheta.

Violatorii sunt greu de prins

Să luăm un alt exemplu: în anul 2012, din 440 de cazuri de abuz sexual juvenil, au rezultat doar 205 dosare penale, restul fiind în continuare cazuri în lucru. Asta însemană că violatorii de copii sunt destul de greu de băgat la închisoare în România.

Cei mai mulţi minori supuşi unor abuzuri provin din mediul rural, aproximativ 54%, iar din punct de vedere al sexului, cele mai multe victime sunt fetiţe, cu un procent de 51%.

În termeni de vârstă, 18% din copiii abuzaţi au vârste sub 3 ani, 40% au între 3 şi 9 ani, iar 42% au peste 10 ani.

Dintre copiii abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi, cam o treime sunt scoşi din familiile lor de urgenţă şi duşi în plasament, deoarece cazurile lor sunt foarte grave.

Proporţia copiilor separaţi de familie, adică a cazurilor grave, este mai mare în nordul ţării. Astfel, în judeţe ca Vaslui, Iaşi, Harghita, Covasna şi Timiş, peste 2% din numărul total al copiilor din judeţ se află în cadrul sistemului de protecţie specială, în timp ce judeţe ca Suceava, Argeş, Gorj, Giurgiu, Cluj sau Dolj au puţin peste 1% sau chiar sub acest procent.

Sute de micuţi părăsiţi în spitale

Conform raportului pe 2014 al ANPDC, dintre cei 925 de copii părăsiţi în unităţi sanitare de către părinţii lor, au fost externaţi 355 către rude apropiate, iar 406 au intrat în sistemul de protecţie specială, plasaţi la asistenţi maternali, în centre de plasament sau în centre de primire în regim de urgenţă. Cea mai mare parte au fost părăsiţi în maternităţi, respectiv 570 de cazuri, în secţii de pediatrie (324 de copii), iar 31 de minori au fost părăsiţi în alte secţii de spital. Cei mai mulţi, 61%, provin din mediul rural.

Legea castrării pedofililor este blocată

Senatorul Ciprian Rogojan a depus încă din 2012 un proiect de lege privind castrarea chimică a pedofililor şi violatorilor. Proiectul prevede ca inculpaţii cu hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile de pedofilie sau viol să poată beneficia de o scădere a pedepsei dacă admit să fie castraţi chimic. Legea a trecut de Senat, în anul 2014, dar este blocată acum la Camera Deputaţilor.

 

sursa: libertatea.ro