Un copil de un an şi patru luni din Argeş a ajuns miercuri în stare gravă la „Marie Curie”, după ce în 11 zile de la debutul primelor simptome ale bolii a fost plimbat prin cinci spitale, fiind diagnosticat cu enterocolită. Medicii de la Marie Curie au stabilit însă că prezintă sindrom hemolitic uremic şi sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei bolii. Ministrul Sănătăţii a cerut miercuri seară demisia sau demiterea de către Consiliul Judeţean a conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti.

 

Un copil de un an şi patru luni din Argeş se zbate între viaţă şi moarte după ce aproape două săptămâni şi vizite la cinci spitale nu a fost diagnosticat corect. Potrivit verificărilor efectuate, din datele prezentate de Ministerul Sănătăţii, situaţia copilului  era cunoscută la nivelul Spitalului de Pediatrie din Piteşti, însă cazul nu a fost raportat.

Cum s-a ajuns bebeluşul în această stare? Ministerul Sănătăţii a prezentat evoluţia cazului:

13 februarie. Copilul a fost a adus de părinţi pentru consult   de   specialitate, la Spitalul de Pediatrie din Piteşti, acuzând febră şi scaune diareice.   Cu   aceasta ocazie, în regim ambulatoriu, i s-a prescris tratament simptomatic, potrivit datelor MS.

 

14 februarie Copilul a fost transportat la o clinică privată din Bucureşti unde i s-a efectuat o serie de analize.

21 februarie, ora 08:30 Copilul a fost prezentat la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş din Bucureşti, unde i s-a pus diagnosticul de enterocolită disenteriformă şi rectoragii. A fost trimis pentru un consult de specialitate la Spitalul „Grigore Alexandrescu. 

21 februarie ora 08:59 Copilul a ajuns la „Grigore Alexandrescu” unde în urma investigaţiilor a fost exclusă patologia chirurgicală şi s-a recomandat revenirea la „Matei Balş”, în vederea internării.

 

21 februarie ora 12:25. Părinţii au transportat copilul la Spitalul „Victor Babeş”, unde s-a constatat, la camera de gardă, că pacientul este echilibrat. După o nouă serie de investigaţii, care au inclus coproculturi, examen coprocitologic, rotavirus absent, adenovirus absent, Salmonella absent, Shigella absent, i s-a recomandat tratament simptomatic şi revenire în caz de agravare, cu diagnosticul de Enterocolita acută.

 23 februarie, ora 22:18 Părintii s-au prezentat cu copilul la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului de Pediatrie Piteşti, unde pacientul a fost diagnosticat cu “boală diareica acută enteroinvazivă, cu Sindrom de Deshidratare Acut 5% şi sindrom febril asociat”. Copilul a fost internat, iar în urma investigaţiilor s-au constatat semne de infecţie, deşi rezultatul coproculturilor s-a mentinut negativ.

24 februarie, ora 12:20 Potrivit datelor Direcţiei de Sănatate Publică Argeş, a fost solicitat transferul la  Spitalul „Marie Curie” Bucuresti, fără a se raporta cazul către DSP, îin conformitate cu reglementările în vigoare.

 

24 februarie, ora 15.00 Copilul a ajuns la Marie Curie”, unde a fost internat la Sectia de Nefrologie, unde în urma analizelor s-au evidenţiat criterii de diagnostic asociate Sindromului Hemolitic Uremic. Starea copilului este stabilă, însa prognosticul este rezervat.

Ca urmare a derulării acestor evenimente, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a cerut  public demisia conducerii Spitalului de Pediatrie din Piteşti  sau   demiterea   acesteia de către  autorităţile  publice  locale în a căror administrare şi responsabilitate se află această unitate spitalicească.

Decizia şi precizările Ministerului Sănătăţii vin la câteva ore după ce şeful secţiei pediatrie a Spitalului de Pediatrie Piteşti, dr. Gheorghe Vasilescu, a prezentat starea copilului susţinând că aceasta s-a înrăutăţit brusc miercuri dimineaţă, în doar câteva ore.

"Evoluţia lui era una perfect normală. Chiar eu l-am văzut pe copil miercuri dimineaţă. Arăta foarte bine, de îmi venea să întreb de ce este internat. După doar două ore, starea i s-a înrăutăţit, s-au înmulţit scaunele cu sânge, motiv pentru care copilul a fost transferat la Bucureşti", a spus dr. Gheorghe Vasilescu.

La Spitalul de Pediatrie din Piteşti a ajuns, marţi seara şi o fetiţă de un an şi trei luni, din Curtea de Argeş, diagnosticată cu rotavirus. Părinţii acesteia au cerut ca fetiţa să fie îngrijită la Bucureşti, astfel că a fost dusă în Capitală.

 

sursa: gandul.info