Minori legați de copaci, injectați cu apă în mușchi și puși la munci ca niște robi, sunt scene des întâlnite în Căminul “Pâinea Vieții” (Bread of Life) din orașul sucevean Broșteni, conform unei plângeri penale a americanului Cecil Wayne Pagel. Conducerea neagă că ar abuza de copii. În acest timp, procurorii se chinuie să afle cine are dreptate. Protecția Copilului Suceava ne-a precizat că nu poate face controale temeinice, dar că a sesizat de mai multe ori condițiile de cazare.

 

Necazurile lui Nică din “Amintiri din copilărie” ale lui Ion Creangă din orășelul sucevean Broșteni, când personajul s-a ales cu râie de la caprele Irinucăi, par o joacă pe lângă suferințele lui Andrei, copil aflat la Căminul “Pâinea Vieții” din aceeași localitate. Acesta susține, într-o declarație dată unui anchetator privat angajat de americanul Cecil Wayne Pagel, că a fost legat de un copac și lăsat acolo. Mărturia sa face parte dintr-o plângere penală înaintată anul trecut de Pagel, care acum a ajuns pe masa procurorilor suceveni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

Cecil Pagel este de fapt unul dintre cei doi americani, alături de George Leid, care au înființat orfelinatul din Broșteni în anul 2013, centru care găzduiește 70 de copii proveniți din familii sărace.

Andrei, care a locuit în centrul din Broșteni timp de doi ani, a mai acuzat că era des lovit cu un baston de cauciuc dur sub privirile lui Adrian Pănican și ale fiului acestuia, Alin Pănican, administratorii români ai centrului de copii. Același minor a mai precizat în declarația din plângerea penală că timp de o săptămână nu i s-a dat să mănânce, fiind nevoit să ajute o femeie în gospodărie ca să primească hrană. El căra găleți de apă, spărgea lemne etc.

 

Injecțiile cu apă

Din relaterea lui Andrei reiese că acesta a fost pedepsit cu injecții cu apă în mușchii mâinii, care îi amorțeau membrele. Nu este singura mărturie de acest gen. Alexandru, și el un copil trecut pe la orfelinatul din Broșteni, povestește despre bătăile aplicate copiilor. Aceștia erau luați de păr și izbiți de pereți. De multe ori fetelor le curgea sânge din nas din cauza loviturilor. De asemenea acesta a mai indicat și doi frați dintr-o familie care erau bătuți și dați cu capul de pereți și injectați cu apă.

O altă victimă a fost Bogdan. El a stat un an la centru și în acest timp a fost lipsit de mâncare, a primit lovituri de baston cauciuc dur peste mâini, peste picioare, peste fund, a fost înjurat și lovit cu pumnul în față. În momentul când a fost lovit cu pumnul, a sângerat puternic.”Eram la baie a trebuit un sul de hârtie igienică ca să mă șterg și tot nu mi-a ajuns”, mărturisește Bogdan.

 

Numele lui Andrei, Bogdan și Alexandru nu sunt cele adevărate, am apelat la aceste pseudonime pentru a-i proteja și pentru a nu-i spune unor presiuni inutile.

Declarațiile minorilor vs ale adulților

Toate aceste mărturii sunt incluse în plângerea penală. Ancheta americanului Cecil Pagel a fost realizată prin intermediul cabinetului de avocatură al lui Bogdan Ionescu.

 

“Sunt patru declarații ale unor copii despre acest abuzuri. Urmează să mai vorbim și cu alți patru. Cei care au dat declarații au fost audiați și de Poliție în dosarul deschis în legătură cu aceste abuzuri”, ne-a confirmat avocatul.

La rândul săi, Pagel explică că prin plângerea sa vrea să oprească abuzurile de la “Pâinea Vieții”.

“În urma verificărilor pe care le-am făcut și a declarațiilor unui număr impresionat de copii, unii dintre ei devenind în prezent adulți, am aflat cu stupoare și indignare că Adrian Panican îi bate pe copii, îi leagă de copac, îi înfometează și pedeapsa supremă: le injectează apă în mușchi pentru a fi cuprinși de dureri și nu a se mai putea deplasa o bună bucată de timp, 2-3 ore”, sesizează acesta.

De partea cealaltă, Adrian Pănican și Alin Panican, membrii al Comitetului Director al Fundației Bread of Life din România, și administratorii orfelinatului din Broșteni, au refuzat să comenteze aceste declarații.

”Nu este în cămin, dacă va dori să vă contacteze vă va suna la numărul lăsat”, ni s-a transmis de la secretariat.

În ciuda acestei tăceri a familiei Panican, o parte din personalul centrului de minori din Broșteni ne-au transmis că acuzațiile nu sunt veridice. 70 de copii sunt cazați în acest centru.

Anchetatorii bâjbâie

Deși primele sesizări ale lui Pagel datează din iulie 2015, până acum autoritățile nu au lămurit dacă abuzurile minorilor de la Broșteni sunt sau nu adevărate. Specialiștii de la Protecția Copilului susțin că o astfel de anchetă durează de obicei peste un an.

“Dosarul este în lucru, plângerea a fost trimisă la Inspectoratul Județean de Poliție pentru a se căuta probe privind cele semnalate. Până acum nu am avut motive să dăm NUP (n.r. – neînceperea urmăririi penale), dar nici nu putem spune că am găsit date să confirme aceste abuzuri. Tot ce pot să vă spun este faptul că ancheta este în lucru”, a explicat procurorul Horeanu Stanciu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei.

De la Direcția pentru Protecția Copilului Suceava, instituție din subordinea Consiliului Județean, ni s-a transmis că autorizarea orfelinatelor este făcută de Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului, care se află în subordinea Ministerului Muncii.

“Cu toate acestea, am făcut controale acolo. Nu am putut face verificări profunde, însă am mers și am verificat ce se întâmplă acolo. Am depistat de mai multe ori nereguli privind condițiile de cazare. Despre abuzurile fizice, nu pot spune că am depistat așa ceva, dar acest lucru nici nu este posibil dacă nu se merge într-un control puternic, cu un psiholog, iar copiii să fie intervievați în particular și să se simtă în siguranță. Acest lucru se poate doar cu acordul direcțiilor din subordinea Ministerului Muncii”, explică Niculina Doina Daneliuc, purtătorul de cuvânt de la Protecția Copilului din Suceava.

Origini suspecte

Bread of Life Fundation este prezentă în România de aproape 14 ani, Cecil Wayne Pagel și George Leid fiind cei care au întemeiat mișcarea caritabilă. Printre activitățile organizației a fost și amenajarea, în urmă cu trei ani, a centrului de minori de la Broșteni. Aceștia sunt membri ai unor mișcări evanghelice care au propagat diferite secte pe tot globul în ultimele decenii.

Mișcările religioase ale americanilor își au originea în secta denumită în anii ’70 “The Family” (sau “Children of God”) care apoi, în urma unui scandal în SUA, a deventit “The Family International”.

Scandalul de peste Ocean s-a legat de practici suspecte promovate de liderul grupării, David Brandt Berg care amesteca doctrina religioasă cu practicile sexuale. Conform unor mărturii prezente pe site-ul www.exfamily.org, Cecil Pagel a ieșit din această mișcare când au apărut primele semne ale exagerărilor sexuale.

 

sursa: libertatea.ro