Aproximativ 200 de mineri de la exploatarea de cărbune Lonea s-au blocat în această dimineața în subteran, nemulțumiți de situația în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH).

UPDATE ora 21.20. Numărul minerilor care au intrat în greva foamei a crescut la 17, La fața locului a fost trimis un echipaj SMURD, pentru a interveni în cazul în care va fi nevoie.

 

UPDATE ora 20.30. Cinci din cei 200 de mineri care s-au blocat în subteran au intrat în greva foamei, iar colegii lor care au început lucrul la ora 18.00 au anunţat că, după terminarea turei, vor rămâne şi ei în mină, informează Mediafax.

Ortacii au cerut ca ministrul Energiei, Victor Grigorescu, să vină în Valea Jiului pentru a discuta cu ei. Președintele Sindicatului ‘Muntele’ de la Mina Lonea, Vasile Păduraru, a anunțat că activitatea la Mina Lonea a fost oprită și de angajații care lucrează la suprafață.

Păduraru a explicat că aceștia se tem de falimentul CEH și de perspectiva că și-ar putea pierde locurile de muncă. ”Starea de spirit a oamenilor este foarte încinsă la nivel de subteran și suprafață, dar și în Valea Jiului este la fel. Oamenii se tem de insolvența CEH și de pericolul falimentului. Vedem falimentul la poarta minei”, a arătat liderul de sindicat.

 

Acesta a mai spus că va intra în subteran pentru a se alătura ortacilor săi, urmând să revină la suprafață doar pentru a discuta cu minerii care vor veni la schimburile următoare. ”De marți, nu voi mai ieși din subteran, până nu vine ministrul în Valea Jiului”, a conchis Păduraru.

CEH numără circa 6.300 de salariați care lucrează la minele de cărbune Lonea, Lupeni, Livezeni și Vulcan, precum și la termocentralele Mintia și Paroșeni. Compania se află în procedură de insolvență.

sursa: libertatea.ro