Toate lacurile de acumulare din amonte de municipiul Piatra Neamţ sunt infestate cu bacteria clostridium perfringens, potrivit analizelor efectuate de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică şi prezentate, vineri, de prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

Astfel, prezenţa bacteriei a fost evidenţiată cu procente între 17 şi 140 de unităţi pe 100 de mililitri de apă în lacurile Bîtca Doamnei, Vaduri, Pângăraţi, Izvoru Muntelui şi Topoliceni.

Prefectul Ioan Vlad Angheluţă a dat însă asigurări că apa furnizată populaţiei este potabilă, iar captarea se face din sursa de adâncime a lacului de la Vaduri.

“Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calităţii apei din reţeaua oraşului Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Zăneşti şi Gârcina se încadrează în parametrii de potabilitate legali şi provin din sursa de profunzime Vaduri.

Compania Judeţeană Apaserv efectuează monitorizarea zilnică a calităţii apei furnizată consumatorilor prin reţeaua de distribuţie din sursa subterană Vaduri şi emite buletinele de analize aferente”, a declarat prefectul Ioan Vlad Angheluţă.

 

Totodată, prefectul a atenţionat toţi consumatorii să respecte normele de igienă personală de la spălatul pe mâini şi a recipienţilor de păstrare a apei şi până la spălatul legumelor şi fructelor.

Prezenţa bacteriei în apa lacurilor va fi monitorizată în continuare şi se va efectua un studiu la nivelul întregului bazin al râului Bistriţa de pe teritoriul judeţului Neamţ.

Sursa: AGERPRES